Statele Unite au luat sâmbătă decizia finală de a extinde perioada de dislocare a unei brigăzi a Diviziei 101 Aeropurtate din România cu încă nouă luni, începând din ianuarie 2023, scrie The New York Times, citând reprezentanți ai administrației americane.

Brigada aflată în prezent în România include aproximativ 4.000 de oameni. În termen de două luni, este planificată rotația personalului militar. Aceștia vor fi înlocuiți de o altă brigadă sosită din SUA, din aceeași divizie. În plus, ofițeri de stat major și un general-maior din Divizia 10 Munte din SUA vor fi trimiși în România pentru a comanda trupele.

Cadrele militare americane, ca și până acum, se vor afla la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, aflată la mai puțin de 100 km de granița cu Ucraina. În același timp, ei desfășoară exerciții regulate în imediata apropiere a graniței.

SUA și-au trimis armata în România la începutul anului 2022 pentru a întări flancul estic al NATO. Vara, contingentul staționat acolo a fost mărit la o brigadă. Comandamentul militar american a explorat anterior posibilitatea de a o transfera într-o altă bază NATO din Europa de Est, optând însă, pentru România.

Generalul de brigadă John Lubas, locţiitorul comandantului celebrei Divizii 101 Aeropurtate care este dislocată în România, susține că militarii din subordinea sa sunt gata să apere oricând fiecare centimetru de pământ al NATO.

Divizia Aeropurtată 101 a Forţelor Terestre ale SUA a revenit în Europa la 78 de ani de la debarcarea pe plajele din Normandia. Dislocarea s-a realizat ca urmare a angajamentului ferm al SUA faţă de securitatea regiunii Mării Negre şi a Aliaţilor NATO, transmitea cu ceva timp în urmă Ambasada SUA la București într-un comunicat.

Pe lângă militarii din celebra Divizie 101 Aeropurtată care fac parte din brigada de luptă a cărei desfăşurare a fost anunţată de preşedintele Biden la Madrid, la Mihail Kogălniceanu mai sunt în jur de 2.000 de militari americani, iar o parte a lor sunt din compunerea Regimentul 2 de Cavalerie Stryker (2nd Cavalry Regiment) şi au ajuns în România cu tot cu blindatele lor Stryker după invadarea Ucrainei. La vremea respectivă ei s-au alăturat altor în jur de 700 de soldaţi americani, organizaţi într-un grup de luptă, dotaţi cu transportoare Stryker, maşini de luptă Bradley, tancuri Abrams şi elicoptere Black Hawk şi Apache, care se aflau deja de mai multă vreme în baza militară din judeţul Constanţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.