Forțele Armate ruse au început să utilizeze terminale Starlink obținute ilicit, primind acces la internet prin satelit pe câmpul de luptă. În ciuda eforturilor SUA de a bloca accesul la această tehnologie, disponibilitatea terminalelor Starlink pe piața neagră a devenit un factor-cheie în avansurile militare ruse din Ucraina. Un terminal Starlink oferă accesul la internet prin contactarea unei rețele de 7.000 de mini-sateliți aflați în orbita joasă a Pământului. Proiectul a fost dezvolat de compania americană SpaceX a lui Elon Musk și a fost un component crucial al comunicațiilor militare ucrainene de la începutul invaziei din 2022.  Terminalele, care oferă comandanților o vedere în timp real a câmpului de luptă prin intermediul dronelor și o comunicare securizată între soldați, sunt supuse interdicțiilor care opresc multe echipamente electronice americane din a ajunge la Moscova.

Totuși disponibilitatea terminalelor Starlink prin metode ilicite a adus tehnologia de ultimă generație la rușii de pe front, iar proliferarea lor a fost un factor important în recentele câștiguri ofensive ale Rusiei. Sistemul Starlink formează coloana vertebrală a rețelei militare a Ucrainei, alimentând dispozitive vitale pentru luptă într-un război digital, acesta fiind unul dintre puținele avantaje pe care le avea Kievul în fața forței mai mari, dar mai puțin modernizată a Moscovei. Șase soldați și ofițeri ucraineni care aparțineau unor diferite unități din regiunea Donețk au declarat pentru Washington Post că Rusia a reușit să elimine diferența tehnologică prin desfășurarea propriilor terminale Starlink, făcându-și forțele mai coordonate și crescând precizia atacurilor sale.

Problema a reînnoit frustrările ucrainene legate de Elon Musk. Unii soldați l-au criticat pe nume, spunând că afacerea sa nu a făcut destule pentru a combate utilizarea ilicită a sistemelor sale, punând la îndoială chiar dorința lui personală de a rezolva problema, afirmând că pare să aibă opinii favorabile față de Rusia. SpaceX a oferit Ucrainei acces gratuit la Starlink după februarie 2022, dar a amenințat mai apoi că va întrerupe serviciul în urma unor dispute cu reprezentanți ucraineni, invocând costurile ridicate. Musk a cedat presiunii publice și a trimis factura către Pentagon, cea mai recentă fiind de 14,1 milioane de dolari pentru șase luni de utilizare. Musk a fost de asemenea criticat în Ucraina după ce s-a aflat că a refuzat cererea Kievului de a permite accesul Starlink pentru dronele maritime care efectuau atacuri planificate asupra Flotei Mării Negre rusești în 2022.

Accesul la internet puternic și fiabil pe câmpul de luptă a transformat operațiunile ucrainene, scurtând ceea ce înainte ar fi luat minute prețioase de indicații spuse prin radio, în câteva secunde de atingeri și glisări pe tablete pline de hărți detaliate și programe de comunicare. Conectivitatea a permis comandaților ucraineni să conducă atacurile prin imagini în timp real venite de la drone, să ajusteze coordonatele artileriei urmărind impacturile proporiu-zise, sau să evalueze unde inamicii ar putea fi prin observație directă. Trupele rusești s-au bazat în mare parte pe radiouri pentru a comunica ceea ce văd și fac în timpul bătăliilor, un proces lent și mult mai rigid în comparație cu internetul. Acest avantaj este de domeniul trecutului însă, acum că rușii au copiat metodele ucrainene și folosesc Starlink în moduri similare, conform interviurilor date de soldații din Ucraina. „Ne-au copleșit”, a spus un ofițer anonim din Brigada 72 Mecanizată, care a apărat zona Vuhledar încă din 2022 și a fost nevoit să se retragă acum două săptămâni. El a descris utilizarea Starlink de către ruși ca fiind unul dintre factorii importanți care au grăbit căderea orașului pe 1 octombrie.

Guvernul SUA lucrează cu SpaceX pentru a „preveni utilizarea ilicită a terminalelor Starlink de către Rusia în Ucraina”, inclusiv printr-o investigație din partea Departamentului Trezoreriei asupra „posibilelor încălcări ale sancțiunilor economice printr-un efort internațional de contrabandă”, a spus locotenent-colonelul Charlie Dietz, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării al SUA. SpaceX a făcut referire la o postare pe X din februarie care spunea că dezactivează terminalele dacă sunt utilizate „de o parte sancționată sau neautorizată”. Nici Pentagonul, nici SpaceX nu au oferit detalii despre activitățile de interdicție SUA, inclusiv câte terminale ilicite utilizate de forțele ruse au fost deconectate. Înainte ca Starlink să revoluționeze piața, generațiile anterioare de sisteme deplasabile de internet prin satelit sufereau din partea vitezelor reduse și prețurilor ridicate. Acum, utilizatorii pot cumpăra un terminal pentru câteva sute de dolari și pot plăti taxe lunare pentru accesarea serviciului în peste 100 de țări, Rusia nefiind inclusă.

Cu toate acestea, trupele ucrainene care zboară cu drone de recunoaștere în apropiere de Novohrodivka, au spus că au văzut din ce în ce mai multe Starlink-uri în liniile rusești începând de luna trecută. „Înainte, rușii nu puteau controla în detaliu unele dintre manevrele lor”, a spus un comandant de pluton de drone din Brigada 93 Mecanizată. „Interceptările transmisiunilor radio rusești arătau că soldații raportau adesea informații incomplete sau greșite comandanților. Acest lucru s-a schimbat […] Acum se vor îmbunătăți doar și din păcate, asta se întâmplă peste tot”, a spus el. Washington Post a revizuit patru dintre numeroasele site-uri rusești care oferă vânzări directe soldaților participanți în „operațiunea militară specială”. Cele mai multe terminale sunt vândute prin Telegram și își încep călătoria din zona Moscovei, înainte de a fi canalizate spre front. „Folosim Starlink de aproximativ o lună. Nicio plângere, viteza este bună”, spunea o recenzie, arătând un terminal acoperit cu o prelată de camuflaj. „Suportul tehnic funcționează excelent.” „Internetul merge, băieții sunt mulțumiți”, spunea altul. „Domnilor, recomand!”

Pentru a activa un dispozitiv, utilizatorii au nevoie de un număr de telefon străin, o adresă de email și un cont bancar pentru a plăti taxa de abonament lunar, ceea ce determină furnizorii să caute persoane dispuse să își împrumute identitatea. Cele mai multe terminale sunt obținute în Europa și transportate prin Emiratele Arabe Unite. O pagină avertizează să nu se activeze terminalul cu date de contact din Rusia. Starlink poate dezactiva atât terminalele individuale pe baza numerelor lor de identificare, dar poate și să blocheze zone geografice întregi din a primi semnale. Compania este capabilă din punct de vedere tehnic să identifice locația terminalelor active pe baza ping-urilor lor către sateliți, dar fluiditatea frontului face dificilă blocarea accesului la rețea într-o regiune anume, fără a afecta și forțele ucrainene, din moment ce discernerea utilizatorilor devine dificilă în mediul haotic al câmpului de luptă.

Nu doar rușii au fost afectați de încercările SpaceX de limitare a accesului la serviciile lor. Soldații ucraineni implicați în incursiunile din regiunea Kursk au descoperit brusc că terminalele lor nu funcționează din cauza restricțiilor geografice. Aceștia au găsit rapid soluții pentru a pune Starlink-urile înapoi în fucnțiune, metode similare cu cele pe care le-au folosit rușii. Întreruperea procesului de actualizare a soft-ului, sau ajustarea setărilor GPS pot face ca acestea să funcționeze și în Rusia. Pe teren, soldații ucraineni elimină prioritar terminalele inamice aflate la vedere. La sfârșitul primăverii, după ce forțele ruse avansaseră dincolo de Avdiivka, soldații ucraineni au distrus mai multe antene aflate pe o uzină, conform unui pilot de drone din Brigada 47 Separată Mecanizată. El a remarcat că rușii aveau clar suficiente Stralink-uri pentru a le distribui plutonurilor individuale, nu doar comandanților. „Au multe dintre ele. […]  Le folosesc la fel ca noi”, a spus el. Utilizarea sistemelor Starlink de către ruși nu este singurul factor care a ajutat Moscova să efectueze avansuri mici dar sigure în ultimul an, însă proveniența echipamentelor reprezintă o vulnerabilitate pentru prestigiul american internațional, pe care SpaceX și guvernul SUA probabil vor să o elimine cât mai rapid.

Sursa foto: Molfar, The Economic Times, CNN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.