Documentul a fost semnat de SUA, Rusia, China, Marea Britanie și Franța, cele cinci state cu arme nucleare recunoscute prin Tratatul de neproliferare nucleară (TNP) din 1968., anunță Deutsche Welle.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că cele cinci puteri nucleare oficiale au lucrat mai multe luni la această declarație, în ciuda tensiunilor în creștere de pe scena globală, dintre Rusia și Ucraina și dintre China și Taiwan.

“Afirmăm că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată. Ţinând cont de consecinţele de amploare pe care le-ar avea utilizarea bombelor nucleare, afirmăm că, atât timp cât există, aceste arme trebuie utilizate doar în scopuri defensive, pentru disuasiune şi prevenirea războaielor. Fiecare dintre ţările noastre intenţionează să menţină şi să consolideze măsurile naţionale destinate împiedicării utilizării neautorizate sau neintenţionate a armelor nucleare”, se spune în declarație, în fapt o reluare a declarației comune făcute în 1985 de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov.

Agenția de media chineză Xinhau l-a citat pe ministrul de externe Ma Zhauxu spunând că acordul comun „va contribui la creșterea încrederii reciproce și la înlocuirea concurenței dintre marile puteri cu coordonare și cooperare”.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat într-un comunicat: „Sperăm că în actualele condiții dificile de securitate internațională, aprobarea unei astfel de declarații politice va contribui la reducerea nivelului tensiunilor internaționale”.

Cea de-a zecea sesiune de revizuire, care era programată să aibă loc la sediul ONU din New York în această lună, a fost amânată pentru sfârșitul acestui an.

Pe lângă cele cinci țări recunoscute oficial ca puteri nucleare mai există cel puțin alte patru care dețin astfel de armament – India, Pakistan, Coreea de Nord și Israel.

Sursă foto: Getty Images

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.