În ultimele două săptămâni, protestele antiguvernamentale din Siria au luat amploare. Unii spun că în țara devastată de război începe o nouă revoluție, în timp ce alții spun că este vorba despre oamenii care doresc să-și hrănească familiile.

Pentru prima dată în ultimii ani, steagul revoluției siriene a fost văzut fluturând în diferite părți ale țării aflate încă sub controlul guvernului autoritar. Acestă demonstrație neașteptată a venit în timpul recentelor proteste antiguvernamentale din provincia sudică Sweida, unde până la 2.000 de localnici au manifestat zilnic de aproximativ două săptămâni.

Astăzi, regimul Assad este cel mai rău și cel mai slab, în ​​special în Sweida”, a spus un localnic care a participat și al cărui nume nu poate fi publicat din motive de securitate. El a declarat pentru DW că localnicii își doresc de mult să organizeze astfel de demonstrații, dar că acestea au fost împiedicate de forțele de securitate.

Siria este în război de când protestele pașnice pro-democrație din 2011 au fost suprimate cu brutalitate de guvernul dictatorului Bashar Assad . Protestele din Sweida au loc în ciuda istoriei bine documentate de brutalitate a regimului Assad . În ultimii 12 ani, a închis, torturat și ucis adversari, a bombardat piețele și spitalele civile și a asediat și înfometat comunități neloiale.

Dar aceste proteste nu se vor opri, indiferent cât de mult ar încerca regimul Assad”, a declarat protestatarul Sweida pentru DW. „Suntem atenți și cunoaștem metodele lor disprețuitoare și criminale”.

În provincia Sweida, care găzduiește cea mai mare parte a minorității druze din țară, drumurile către Damasc au fost blocate, birourile guvernamentale închise și portretele obligatorii ale lui Assad îndepărtate din clădiri.

Protestatarii din sudul Siriei au arborat steaguri multicolore ale comunității druze la demonstrații. Sursa: Suwayda24/AP

Protestele s-au răspândit în întreaga provincie, localnicii participând la peste 50 de evenimente numai săptămâna trecută. Demonstrații mai mici de solidaritate cu Sweida au avut loc și în alte orașe controlate de regim, cum ar fi Daraa, lângă granița Siriei cu Iordania.

Suntem aici pentru că guvernul încă mai deține peste jumătate de milion de deținuți, din cauza asasinatelor, a prețurilor mari și a punctelor de control în care milițiile regimului cer bani ori de câte ori trecem”, a explicat un protestatar cu sediul în Daraa.

Protestele vor continua până când regimul va fi răsturnat. Este inevitabil„, a insistat el. „În Daraa, ne este frică să nu fim arestați la punctele de control”.

Protestele civile în zonele aflate sub controlul regimului sunt atât de importante”, a spus Radwan al-Atrash, un activist al opoziției care locuiește în Idlib, nordul Siriei, o zonă care nu este sub controlul guvernului. „Sperăm ca Sweida și întregul sud să nu se oprească până când își vor atinge obiectivul și sperăm că protestele se vor extinde pe coastă, precum și în Alep și Damasc ”.

Protestele de solidaritate cu Sweida au avut loc și în nordul Siriei, zonă pe care guvernul Assad nu o controlează   Sursă: Anas Alkharboutli/dpa

O revoluție renascută?

Comentarii ca acesta au sugerat că evenimentele recente ar putea anunța începutul unei noi revoluții siriene.

Protestele mai mici au izbucnit sporadic în ultimul deceniu, dar după cum au subliniat unii observatori, aceste ultime manifestații sunt cele mai semnificative din ultimii ani.

Mai mulți factori fac aceste proteste deosebit de demne de remarcat, a subliniat comentatorul politic britanic-sirian Robin Yassin-Kassab într-un comentariu din această săptămână . În primul rând, o întreagă minoritate siriană pare acum să se opună regimului Assad, a argumentat el. Acest lucru este important din cauza modului în care guvernul Assad și-a justificat tactica, argumentând că dacă ar renunța la putere, minoritățile țării ar fi puse în pericol.

În al doilea rând, a remarcat Yassin-Kassab, „ economia s-a prăbușit total până în punctul în care va fi fie revoluție, fie foamete în masă”.

După peste un deceniu de război, aproape 90% din populația siriană trăiește acum sub pragul sărăciei , potrivit Națiunilor Unite .

Factorul economic – principalul motor al protestelor

Pe 15 august, guvernul sirian a eliminat subvențiile de stat de la prețurile combustibililor, ceea ce a dus la dublarea prețului benzinei . În același timp, guvernul a anunțat că dublează salariile funcționarilor publici. Cu toate acestea, diferența dintre ceea ce câștigau sirienii și costul bunurilor esențiale era deja mare, iar creșterea salariului a fost prea mică.

Moneda Siriei s-a depreciat masiv și țara are una dintre cele mai mari rate ale inflației din lume Sursă: Juma Mohammad/IMAGESLIVE

Șoferii de taxi și autobuz au refuzat să lucreze, magazinele s-au închis și prețurile la alimente au crescut între 30% și 100% aproape peste noapte. Protestele au început la scurt timp după.

Sirienii au suferit mult, dar ceea ce s-a întâmplat în trecut nu îi va împiedica să demonstreze din nou dacă nu pot să-și hrănească copiii”, a declarat Haid Haid, consultant pentru programul Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Chatham House. „Se poate spune că factorul economic a fost principalul motor (n.r. al protestelor), dar mai este și unul politic, deoarece situația economică poate fi pusă pe seama guvernului”.

Cum va reacționa regimul Assad?

Având în vedere pericolul crescut pentru poziția guvernului Assad, există îngrijorări serioase cu privire la ceea ce va urma.

Cred că regimul va încerca să folosească abordări diferite pentru a face față situației actuale în funcție de riscurile pe care fiecare le implică”, a spus Haid. „Probabil speră să limiteze protestele în Sweida și speră că localnicii se vor sătura în cele din urmă de proteste. Probabil că vor folosi forța în alte zone, dar vor evita asta în Sweida pentru moment”.

Regimul Assad a fost întotdeauna mai atent cu comunitatea locală druză, care reprezenta aproximativ 3% din populația de 23 de milioane a Siriei de dinainte de război, și chiar a tolerat o anumită disidență în cadrul acesteia. Este deja clar că protestele emergente din alte părți ale Siriei nu au fost tratate la fel de blând ca cele din Sweida.

În provinciile Daraa și Alep, forțele de securitate au reprimat imediat protestele din august. Într-un oraș de coastă din apropierea orașului Latakia, un videoclip pe rețelele de socializare a arătat soldații încercând să prevină o grevă generală acolo. Activiștii opoziției au raportat că forțele de securitate staționate în vârful unei moschei din Homs încearcă să oprească protestele de acolo.

În plus, druzii au propriile lor facțiuni armate locale, a adăugat Joseph Daher, profesor la Institutul Universitar European și expert în Siria. Acestea includ grupuri precum Mișcarea Men of Dignity, care au luptat cu gruparea extremistă „Statul Islamic” .

De-a lungul anilor, Sweida a reușit să câștige forme limitate de autonomie față de Damasc”, a spus Daher pentru DW. „Echilibrul forțelor din Sweida nu este în favoarea forțelor de securitate (n.r. ale lui Assad)”.

Regimul este angajat într-o diplomație foarte intensă în Sweida acum pentru a încerca să-i convingă pe protestatari să renunțe”, a explicat Mohammed Alaa Ghanem, șeful politicii pentru Consiliul Sirio-American cu sediul la Washington. „Dar am auzit și de la surse din Damasc că regimul lucrează la un Plan B dacă diplomația eșuează, mobilizând forțele de securitate în cazul în care trebuie să se desfășoare”.

Sursă imagine reprezentativă: Suwayda24 / AFP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.