Autor: Briana-Andreea Oprişan, masterand International Public Affairs, Universitatea din București
Coreea de Sud a fost martora unei nopți zdruncinătoare pentru politica internă și pentru stabilitatea țării. Situația unuia dintre aliații cheie ai Statelor Unite provoacă o undă șoc în regiune, precum și la Washington într-un moment de tensiune globală.
În noaptea de marți spre miercuri, într-o adresă extraordinară, președintele sud-coreean Yoon Suk-Yeol a declarat legea marțială, luând atât cetățenii din țară, cât și restul lumii prin surprindere. Decretul a fost anulat câteva ore mai tarziu, ca urmare a opoziției copleșitoare din întregul spectru politic, fiind perceput ca o încălcare a democrației țării, unul din elementele cheie definitorii pentru aceasta. Măsura, despre care Yoon afirmă că a fost necesară, a fost întâmpinată de proteste la Seul și de cereri numeroase de demisie a președintelui.
Schimbarea bruscă a situației politice de la Seul a părut să surprindă Washingtonul cu garda jos. Decretul a fost o realitate neliniștitoare pentru armata Statelor Unite, care are aproape 30 000 de soldați și cea mai mare bază de din afara teritoriului național în Coreea de Sud. Baza Humphreys servește drept principalul factor de protecție american din regiune împotriva dorințelor beligerante ale Coreei de Nord. Aceste tulburări politice pot avea ramificății semnificative, deoarece liniile de falie geopolitice se adâncesc în Asia, unde Coreea de Nord și China își întăresc alinierea cu Rusia și valorile acesteia.
Liderii din Pyongyang, Beijing și Moscova urmăresc probabil atent evoluțiile de la Seul, având în fața lor un potențial important de a submina unul dintre aliații cheie ai SUA de pe continent. Toată atenția este îndreptată spre Coreea de Nord, care ar putea fi dornică să folosească haosul politic pentru propriul beneficiu.
Într-o regiune în care marile puteri sunt aliniate cu Rusia, iar amenințările nord-coreene sunt în continuare vizibile, alianța dintre SUA și Coreea de Sud este considerată o piatră de temelie pentru menținerea păcii. Această amenințare a devenit cu atât mai acută cu cât Coreea de Nord și-a intensificat parteneriatul cu Rusia, trimițând muniție, rachete, armament și trupe, pentru a ajuta Moscova în războiul împotriva Ucrainei.
„Orice instabilitate în Coreea de Sud are ramificații majore pentru politicile noastre indo-pacifice”, a declarat colonelul american în retragere Cedric Leighton, spunând că trupele americane din țară sunt pregătite pentru un scenariu de „luptă în seara asta” împotriva Coreei de Nord. „Cu cât există mai puțină stabilitate în Coreea de Sud, cu atât este mai greu pentru noi să ne îndeplinim obiectivele politice”.
Președintele american Joe Biden a lucrat intens pe perioada mandatului său pentru consolidarea parteneriatului SUA-Coreea de Sud, efectuând multiple întâlniri cu Yoon, pe care acesta îl numește un „mare prieten”. Eforturile lui Biden au inclus un summit istoric în 2023 la Camp David cu Japonia și Coreea de Sud, în cadrul căruia președintele SUA a avut în vedere ameliorarea neîncrederii istorice dintre cele două țări, pentru a obține o colaborare trilaterală sporită.
În ciuda asigurărilor SUA că alianța rămâne „de fier”, mișcarea surpriză a lui Yoon ar putea arunca un nivel de îndoială asupra parteneriatului și ar slăbi alianța înfloritoare dintre Japonia și Coreea de Sud. Există de asemeneaun un nivel de incertitudine în ajunul revenirii la Casa Albă a președintelui ales Donald Trump, care și-a exprimat anterior scepticismul cu privire la acordul financiar dintre SUA și Coreea de Sud privind găzduirea trupelor americane. Acțiunile lui Yoon cel mai probabil vor ridica semne de întrebare cu privire la fiabilitatea și predictibilitatea Coreei de Sud ca aliat și partener în ochii unui preşedinte axat pe foloase imediate cum este Trump.
Tulburările politice din peninsulă creează şi pentru Kim Jong Un o posibilitate de a profita de haos. Liderul nord-coreean este cunoscut pentru faptul că foloseşte astfel de momente politice de cumpănă pentru a efectua teste de armament, precum lansarea unei rachete balistice intercontinentale cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din SUA de luna trecută. Exploatarea crizei interne de la Seul de către Pyongyang nu ar trebui să fie o surpriză, aceștia fiind pregătiți să ironizeze sistemul democratic sud-coreean de fiecare dată când există o destabilizare a acestuia.
Liderul chinez Xi Jinping și oficialii săi au urmărit cu neplăcere consolidarea parteneriatelor SUA cu aliații din regiune, ca rezultat al îngrijorărilor Washingtonului cu privire la o amenințare crescândă din partea Beijingului și la aprofundarea coordonării securității cu Moscova. Yoon, care a adoptat o poziție mult mai dură față de Coreea de Nord în comparație cu predecesorii săi, a fost un partener statornic al SUA.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova, a declarat că Rusia urmărește cu îngrijorare evenimentele din partea sudică a peninsulei, afirmând, totodată, că nu există amenințări la adresa cetățenilor ruși din această țară. „Situația din peninsula coreeană este deja complicată de acțiunile provocatoare ale Statelor Unite ale Americii și ale aliaților săi”, a declarat Zaharova în cadrul unui briefing de presă.
Pe fondul acordului semnat între Rusia și Coreea de Nord în luna iunie a anului acestuia, care include o clauză de apărare reciprocă între cele două țări, tensiunile din regiune sunt în creștere. SUA, Coreea de Sud și Ucraina acuză Coreea de Nord că trimite trupe pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk, de unde ruşii își doresc să elimine forțele ucrainene.
Sursa foto: Axios