Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat activistei Narges Mohammadi, aflată în închisoare, pentru lupta pe care a dus-o împotriva oprimării femeilor în Iran, anunță CNN.

Narges Mohammadi este avocat pentru drepturilor omului, fiind cunoscută pentru eforturile ei de a lupta pentru libertatea de exprimare și independența fiecăruia. Aceasta a fost arestată, în total, de regimul din Iran ​​de 13 ori, fiind condamnată de cinci ori și acumulând astfel o pedeapsă de 31 de ani de închisoare.

Comitetul care a decis câștigătorul premiului din acest an a menționat că este acordat și “pentru sutele de mii de oameni care, în anul precedent, au demonstrat împotriva politicilor regimului teocratic al Iranului, de discriminare și oprimare a femeilor. Motto-ul adoptat de manifestanți, <<Femeie – Viață – Libertate>>, exprimă în mod adecvat dăruirea și munca lui Narges Mohammadi.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat organizațiilor pentru drepturile omului Memorial din Rusia și Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina, precum și activistului bielorus Ales Bialiațki, pentru munca lor de apărare a drepturilor fundamentale.

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat de 103 ori din 1901 și până în 2022, fiind, în această perioadă, 19 ocazii când nimeni nu l-a primit. În total 110 persoane au fost distinse, dintre acestea 18 fiind femei.

În 1986 Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului, născut într-o familie de evrei din România a primit Premiul Nobel pe Pace, fiind numit “un mesager al omeniei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.