Ministrul belgian al justiției și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibile acțiuni de spionaj derulate de un nou hub logistic care este în construcție în estul Belgiei de către firmă care operează în numele gigantului chinez Alibaba, scrie The Brussels Times.
Centrul este construit pe un teren adiacent aeroportului Liege, situat la 40 de km sud-vest de orașul olandez Maastricht.
Cu sediul în provincia chineză Zhejiang, Alibaba este o companie multinațională specializată în comerț electronic. Este adesea descrisă ca versiunea chineză a gigantului american de e-retail Amazon și se numără printre cele mai bogate 10 companii din lume.
În efortul său de a-și extinde aria de operațiuni dincolo de Asia, Alibaba a anunțat recent construirea a șase centre logistice globale, care îi vor permite să livreze produse oriunde în lume în termen de 72 de ore. Programat să devină operațional până la sfârșitul acestui an, centrul logistic din Liege face parte dintr-un efort mai mare al Alibaba. Când va fi gata, centrul va fi operat de Cainiao, care este brațul logistic al Alibaba. Anunțat anul trecut, proiectul a fost lăudat de oficialii belgieni, apreciindu-se ca fiind un demers excelent care va crea noi locuri de muncă și oportunități de angajare pentru localnici.
Dar acum ministrul justiției din Belgia, Vincent Van Quickenborne, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la proiect. Vorbind joia trecută (06.05.2021) în fața Comisiei pentru justiție a Parlamentului Federal Belgian, Van Quickenborne a fost întrebat de un parlamentar dacă hub-ul Alibaba ridică probleme de securitate națională. Ministrul a răspuns spunând că plasarea lucrătorilor chinezi în centru ar putea fi exploatată de guvernul chinez pentru a planta agenți de informații în aeroport. În plus, centrul logistic ar putea avea acces la datele comerciale și personale ale clienților europeni Alibaba și le-ar putea împărtăși cu Beijingul, a spus Van Quickenborne.
Ministrul a susținut că, la fel ca orice altă firmă chineză, Alibaba este obligată să „asculte de aparatul de securitate chinez” și să angajeze spioni atunci când i se cere acest lucru. El a adăugat că „acest interes [al statului chinez] nu se limitează la scopuri de informații și securitate, ci poate fi văzut într-un cadru politic și economic mai larg”. Van Quickenborne și-a încheiat observațiile spunând că ministerul său a fost avertizat de Surete de l’Etat – agenția de contraspionaj belgiană – cu privire la pericolele de securitate determinate de creșterea influenței economice a Chinei în țară.
Vineri (07.05.2021), o declarație de presă emisă de Ambasada Chinei la Bruxelles a calificat comentariile lui Van Quickenborne drept „acuzații nefondate” care afectează relațiile dintre Belgia și China. Comunicatul mai menționează că statul chinez nu „cere întreprinderilor chineze să se angajeze în activități care încalcă legile sau reglementările locale”.
Sursă foto: jingdaily.com