În ianuarie 2022, echipa de la Centrul pentru Reziliența Informațională (CIR) a lansat proiectul „Eyes on Russia” pentru a colecta, verifica și cartografia videoclipuri, fotografii, imagini satelitare sau alte surse deschise legate de invazia Rusiei în Ucraina. Speranța era ca toți să poată avea acces la informații fiabile și precise despre cel mai mare conflict din Europa de la Cel de-al Doilea Război Mondial.

De atunci, proiectul „Eyes on Russia” a generat cercetări ale comunității OSINT, inclusiv Bellingcat, GeoConfirmed și ale altor organizații și voluntari independenți. Fiecare contribuie cu propriile date open source despre conflict – mai multe înregistrări din Harta Daunelor Civile a Bellingcat pot fi regăsite printre acestea.

CIR gestionează, sortează și prelucrează datele într-o bază de date principală care alimentează harta, revizuiește toate înregistrările și colectează, analizează și verifică datele cu accent pe prejudicii sau daune aduse civililor, facilităților medicale, bunurilor educaționale, infrastructurii de comunicații sau infrastructurii de energie și utilități.

Bellingcat furnizează instrumentul „Autoarchiver” pentru a susține arhivarea datelor și contribuie cu date despre locurile în care există indicații privind prejudiciile aduse civililor sau obiectelor civile.

GeoConfirmed colectează date din comunitatea open source de pe Twitter folosind eticheta @geonconfirmed pe Twitter.

Geomouse, un grup de voluntari care a apărut din canalul Discord al Bellingcat, se concentrează pe colectarea de înregistrări ale daunelor la infrastructura civilă postate pe Telegram.

CIR acceptă și date de la numeroși voluntari independenți. Harta în sine a fost construită și este actualizată de C4ADS.

Harta poate fi vizualizată public atât pe desktop, cât și pe mobil și până la 24 iulie 2023 a avut peste 3,5 milioane de vizualizări în total. Harta conține peste 11.600 de videoclipuri și imagini care au fost verificate și cartografiate pentru a oferi o imagine precisă, actualizată și detaliată a ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Prezentarea generală a Ucrainei așa cum este văzută pe Harta „Eyes on Russia” (la momentul publicării articolului)

Verificările sunt efectuate de investigatori open source precum și de comunitatea mai largă prin geolocalizare și cronolocalizare. Odată colectat din social media, conținutul este înregistrat într-o bază de date centrală unde materialul este arhivat pentru utilizarea viitoare de către cercetători, jurnaliști, precum și organele de justiție.

Înainte ca orice conținut să ajungă pe hartă, acesta este revizuit de investigatorii seniori de la CIR pentru a se asigura că informația este precisă și sigură.

Acordăm, de asemenea, o atenție serioasă sănătății mentale și partajării de materiale sensibile, iar o parte a procesului nostru de bază implică ca echipele de investigații să evalueze conținutul de pe hartă pentru a indica nivelul de conținut sensibil. Conținutul extrem de sensibil nu este inclus în casetele de previzualizare. Acest lucru servește atât ca avertisment pentru cercetători cu privire la natura înregistrărilor atunci când sunt revizuite, cât și pentru publicul larg în utilizarea acestor resurse.

Fiecare informație pe care o vedeți pe hartă este verificată și primește o scurtă descriere și categorie (sau categorii dacă sunt mai multe), astfel încât cuvintele cheie pot fi căutate pentru a identifica tendințe specifice, modele sau pentru a explora datele verificate.

Astfel, harta afișează un număr mare de coduri diferite culori. Acestea reprezintă categorii specifice de înregistrări sau imagini open source, iar legenda se găsește în coloana din partea dreaptă a hărții. Trebuie menționat că aceste categorii se modifică pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina continuă.

De exemplu, în imaginea de mai jos, o înregistrare în categoria de daune la infrastructura civilă poate fi văzută ca fiind verificată și geolocalizată, arătând daunele aduse unei clădiri școlare din Harkov la 2 martie 2022. Aceasta poate fi găsită și în harta Bellingcat a daunelor civile din Ucraina sub codul CIV0159.

Harta inițială pe care am publicat-o la începutul invaziei a fost creată folosind MapHub. Cu toate acestea, am făcut ulterior schimbări semnificative hărții în colaborare cu C4ADS pentru a spori capacitatea utilizatorilor de a interacționa cu datele și de a filtra informațiile.

De exemplu, în cazul în care anterior harta noastră era sortabilă numai după dată, harta actualizată permite acum vizualizarea datelor în panoul din stânga în funcție de timp, categorie, subcategorie, interval de timp, locație sau cuvânt cheie.

Stânga: meniu complet cu valori noi pentru sortarea datelor de pe hartă.

Dreapta: selectarea datei pentru sortarea datelor hărții.

Cea mai utilizată caracteristică a noii hărți se află în partea de jos a ecranului. Este o cronologie a datelor verificate de pe hartă, de la prima până la cea mai recentă intrare. După cum puteți vedea mai jos, această cronologie poate fi de asemenea redată, permițându-vă să urmăriți desfășurarea datelor pe hartă pe măsură ce zilele, săptămânile și lunile progresează.

De asemenea, puteți utiliza această funcție cronologică împreună cu noile categorii și subcategorii accesibile. Acest lucru permite utilizatorului să vadă tendințe distincte de-a lungul timpului, cum ar fi direcționarea infrastructurii de educație, asistență medicală sau industrială, sau să vizualizeze răspândirea pierderilor militare rusești.

Harta „Eyes on Russia” continuă să crească datorită contribuției tuturor partenerilor săi și sperăm că va continua să fie o resursă utilă pentru oricine analizează acest conflict armat. Puteți afla mai multe despre metodologia și originile hărții pe pagina aplicației.

Foto: https://eyesonrussia.org/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.