Noua dronă fabricată de compania OVES Enterprise este destinată vânzării către companiile interesate să își diversifice portofoliul și care au angajamente în curs cu organizații guvernamentale implicate în deminare pentru a contribui la sporirea siguranței în comunitățile vulnerabile.
Odată cu lansarea Hyper Drone, OVES Enterprise își propune să se implice în crearea și promovarea unei lumi mai sigure, fără amenințarea minelor.
Patru, șase sau opt rotoare
Hyper Drone reprezintă o soluție inovatoare bazată pe platforma OVES Octocopter (primul model de dronă al companiei). Aceasta poate fi configurată în diferite moduri multirotor (cu patru, șase sau opt rotoare), fiind echipată cu senzori multipli și dispozitive utile pentru detectarea, cartografierea și neutralizarea minelor și a dispozitivelor explozive improvizate (IED).
Special concepută pentru echipele de eliminare a munițiilor explozive (EOD – Explosive Ordnance Disposal), Hyper Drone dispune de o carcasă robustă din fibră de carbon și aluminiu, adaptată pentru operațiuni în orice condiții meteorologice și medii urbane sau rurale. Modularitatea sistemului facilitează întreținerea și repararea, asigurând nivelul necesar de siguranță și fiabilitate.
Mihai Filip, CEO al OVES Enterprise, subliniază utilizarea tehnologiei de ultimă generație pentru detectarea minelor, inclusiv a celor care conțin metal, și menționează existența unui spectrometru și a unui sistem de inteligență artificială avansat, eficiente în detectarea minelor de plastic, interzise în prezent. De asemenea, el evidențiază prezența senzorilor în fiecare componentă a dronei și a unui panou de control inteligent, care permite optimizarea parametrilor dronei sau ai întregii flote.
Detectare, cartografiere și neutralizare
Performanțele Hyper Drone includ capacitatea de a efectua misiuni cu o durată de aproximativ 75 de minute, la o viteză de 80 de km/h, și transportul echipamentelor cu o greutate de până la 25 de kilograme, la o altitudine de 1.000 de metri.
Drona poate fi personalizată pentru diferite scopuri și tipuri de mine, permițând detectarea, cartografierea și neutralizarea acestora într-o singură misiune, cu sarcini utile variate, cum ar fi apă, gel sau încărcături explozive de titan.
Hyper Drone este dotată cu sisteme de gestionare a energiei, colectare a datelor și software de planificare a misiunilor. Senzorii de detectare includ magnetometre, senzori pentru plastic, senzori termici și radar penetrant de sol. Aceasta poate realiza sondaje de înaltă rezoluție pentru identificarea minelor și IED-urilor, generând date geoetichetate pentru o cartografiere rapidă a locațiilor acestora. Drona este echipată cu sisteme independente de declanșare și un sistem de țintire pentru disruptoare, inclusiv un pointer laser și o cameră de înaltă definiție pentru stabilirea precisă a țintei.
Investițiile realizate în dezvoltarea Hyper Drone au depășit suma de 400.000 de euro, adăugându-se la investiția inițială de 500.000 de euro făcută de OVES Enterprise pentru lansarea acestei noi linii de afaceri.
Mihai Filip subliniază că după finalizarea platformei, integrarea senzorilor și a tehnologiei necesare pentru a crea un produs de top în acest domeniu a reprezentat partea cea mai complexă a procesului. Ajustarea între platformă și instrumentul necesar pentru declanșarea de la distanță a încărcăturii minei, senzori etc., a durat aproximativ 6 luni, iar dezvoltarea acestei soluții a implicat peste un an de muncă.
OVES Enterprise a anunțat recent extinderea cu o nouă linie de afaceri dedicată producției de drone. Compania dezvoltă în prezent 9 modele de dimensiuni diferite, atât cu rotoare, cât și cu aripi fixe. Toate produsele sunt finanțate din surse proprii, iar OVES Enterprise asigură și partea de cercetare și dezvoltare, concentrându-se pe inovație și identificarea de noi modalități de utilizare a dronelor.