Kristalina Georgieva a anunţat că a sosit momentul să acționăm pentru a crea un set de politici care să asigure că impactul IA este benefic și nu dăunător umanității, transmite Euronews, citată de agenția Rador.

Kristalina Georgieva – președinte și director general al Fondului Monetar Internațional

Potrivit Kristalinei Georgieva, directorul Fondului Monetar Internațional (FMI), creșterea inteligenței artificiale (IA) va afecta 60% din locurile de muncă din economiile avansate și unele piețe emergente din întreaga lume.

Cu puțin timp înainte de a pleca la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, Elveția, șeful FMI a avertizat asupra consecințelor enorme pe care creșterea utilizării IA le-ar putea avea asupra pieței globale a muncii, accentuând inegalitățile și lăsând milioane de oamenI fără un loc de muncă.

Slujba dvs ar putea dispărea complet, iar asta nu este un lucru bun. În acelaşi timp, IA v-ar putea îmbunătăți locul de muncă, astfel încât să fiţi mai productiv și să vă ridicaţi nivelul veniturilor”, a spus Georgieva într-un interviu acordat agenției AFP din Washington.

Potrivit lui directorului FMI, impactul inteligenței artificiale va fi puţin mai mic pe piețele emergente, unde vor fi afectate doar 40% din locurile de muncă, iar în țările cu venituri mici, procentul scade la 26%.

Aceste estimări sunt cuprinse într-un raport al FMI, potrivit căruia IA va afecta jumătate dintre locurile de muncă, în timp ce restul ar putea beneficia de introducerea noii tehnologii..

”IA ar putea face faţă unor sarcini cheie îndeplinite în prezent de oameni, ceea ce ar putea reduce cererea de muncă, ducând la salarii mai mici și la micşorarea numărului locurilor de muncă”, se arată în raport. ”În cazurile cele mai extreme, unele dintre aceste ar putea dispărea”.

Potrivit Georgieva, ”foarte probabil în piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare, IA va avea un impact mai puțin pozitiv, ceea ce ar putea exacerba decalajul digital și inegalitatea veniturilor dintre țări”. De asemenea, se așteaptă ca vârstnicii să sufere mai mult din cauza impactului IA.”, spune Georgieva. ”Inteligența artificială este puțin înfricoșătoare, dar este și o oportunitate uriașă pentru întreaga lume”.

Se estimează că impactul inteligenței artificiale asupra locurilor de muncă va fi unul dintre subiectele principale aflate pe ordinea de zi la întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos.

Sursă foto: Neuroscience News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.