CCR a admis joi, 15 decembrie, excepția de neconstituțională ridicată în mai multe procese din instanțele de drept comun și a constatat că Guvernul Ciucă a încălcat Constituția când a micșorat pensiile prin ordonanță de urgență.

Este vorba despre OUG 130/2021, prin care s-au instituit contribuții la asigurările sociale de sănătate pentru pensionarii militari cu pensii peste 4000 de lei.

“În esență, Curtea a reținut că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuții la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Or, prin ordonanță de urgență nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituție, care interzice afectarea drepturilor și libertăților fundamentale prin ordonanțe de urgență”, transmite CCR.

Având în vedere admiterea sesizării pe acest temei extrinsec, pentru implementarea măsurii (contribuțiile la CASS pentru pensioniile peste 4000 de lei) ar fi nevoie de o lege adoptată în Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.