Articolul „Cum sunt umiliți militarii români răniți în Afganistan”, publicat de Europa Liberă în 25 iunie 2021, a primit după o lună un punct de vedere de la MApN. Sunt șanse de rezolvare favorabilă a solicitărilor celor doi militari răniți în Afganistan, Eugen Pătru și Marian Nicula, conform celor transmise de minister.
„Cu privire situația semnalată de dumneavoastră, vă aducem la cunoștință faptul că ministrul apărării naționale a dispus măsuri de reevaluare a solicitărilor formulate de cei doi militari, în vederea identificării posibilităților de soluționare favorabilă a acestora. În acest sens, structurile competente vor aduce la cunoștința celor doi militari această dispoziție și vor implementa, în cel mai scurt timp, măsuri de punere în aplicare”, precizează Biroul de Presă al MApN.
Investigația Europa Liberă arăta că doi militari se luptă de mai mulți ani cu structurile birocratice ale MApN și cu opacitatea unor funcționari pentru a-și obține drepturile prevăzute de ordonanța 82/2006. Ambii au suferit răni severe în Afganistan. Caporalul Pătru Eugen Valentin participa în 2014 la a doua misiune a Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri“ din Craiova când a fost rănit la ambele picioare.
Sergentul Marian Nicula din Batalionul 495 Manevră a fost prins într-o ambuscadă în provincia Zabul, în 2011, unde și-a pierdut în mare parte vederea. Cei doi militari au fost purtați printre ochiurile largi ale interpretării legii, în ciuda degradării suferite: nu au fost înștiințați corect și la timp despre drepturile conferite de asigurările încheiate de minister pe numele lor, au fost încadrați la grade inferioare de invaliditate, li s-a refuzat încadrarea soțiilor etc.
Exasperați, Eugen Pătru și Marian Nicula au apelat într-un târziu la servicii unor avocați pentru a se adresa justiției. Pierduseră orice speranță în fața unor funcționari care au dat decizii restrictive, considerând „prea generoasă” legea care compensează suferințele răniților în teatrele de luptă.
Oameni tineri, răniții din trupele participante la misiunile NATO în Afganistan au găsit soluții de recuperare fizică și psihică aderând la jocurile sportive INVICTUS. Eugen Pătru și-a descoperit abilități neștiute până atunci în competițiile de tir cu arcul de unde a adus numeroase medalii Clubului sportiv „Steaua” a armatei: la Fontainebleau-Franța, la Sidney-Australia, la Lamia-Grecia, la Wuhan-China.
Cea mai recentă a obţinut-o în Cehia, unde a câștigat medalia de aur și totodată calificarea în cadrul competiţiei Para-Archery World Ranking Event 2021 – Tokyo Paralympic FQT. Slătineanul a adus României prima calificare a unui sportiv paralimpic la tir cu arcul la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Imaginile de pe pagina de Facebook a echipei INVICTUS România îl înfățișează alături de coechipieri sau de campioni ca Simona Halep, ca pe un sportiv autentic, care și-a înfrânt trauma și infirmitățile cauzate de război. Drepturile sale însă au fost, până în prezent, amputate. La fel și cele ale tovarășului său de suferință, Marian Nicula.
Răspunsul primit de Europa Liberă conține și o sinteză a drepturilor prevăzute de lege pentru militarii răniți și pentru familiile celor decedați, cuprinse în OUG 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului Armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestora și urmașilor celor decedați, în vigoare până la data de 03.02.2021, precum și de Legea nr 168/2020, în vigoare începând cu data de 04.02.2021.
Europa Liberă prezintă succint câteva dintre precizările MApN:
Menținerea și încadrarea în funcție, un drept care dă posibilitatea personalului rănit, invalid sau cu diferite afecțiuni fizice să își continue serviciul militar activ. Menținerea în activitate este posibilă chiar și în situația în care solicitantul este inapt din punct de vedere medical, Armata României fiind una dintre puținele din statele NATO care garantează acest drept militarilor răniți aflați în imposibilitatea îndeplinirii baremelor medicale.
Încadrarea copiilor și/sau în funcții militare sau civile, de care au beneficiat peste 20 de soții sau copii ai personalului rănit în acțiuni militare. Nu și soțiile lui Marian Nicula și a lui Eugen Pătru.
Despăgubiri financiare ca: indemnizație lunară în cuantum de două câștiguri salariale medii brute, care se acordă de la data producerii vătămărilor corporale, respectiv diagnosticării afecțiunilor fizice și/sau psihice dobândite ca urmare a participării la acțiuni militare, misiuni și operații și până la data încetării incapacității temporare de muncă. Forțele Terestre au efectuat plăți de peste 3 milioane lei, pentru un număr de aproximativ 100 de beneficiari; o despăgubire egală cu suma negociată prin contractul de asigurare de viață încheiat de către angajator, care se plătește societatea de asigurări, al cărei cuantum este raportat la gradul de invaliditate. Pentru contractele încheiate cu societățile de asigurări, forțele Terestre au efectuat plăți totale în cuantum de aproximativ 18 milioane lei; o despăgubire egală cu un număr variabil de solde, în funcție de gradul de invaliditate. Au fost efectuate plăți de peste 2 milioane lei pentru un număr de aproximativ 50 de persoane.
Indemnizații lunare de invaliditate, al cărui cuantum este raportat la gradul de invaliditate. Astfel, pentru gradul I de invaliditate se acordă 2 câștiguri salariale medii brute (10.760 lei), pentru gradul II de invaliditate – 1,5 câștiguri salariale medii brute (8.070), pentru gradul III de invaliditate – un câștig salarial mediu brut (5.380). Plata indemnizațiilor se efectuează lunar, pentru un număr de aproximativ 150 de persoane.
În afară de sumele acordate, militarii răniți mai au dreptul la tratamente în străinătate, intervenții chirurgicale, proteze, dispozitive medicale pentru care MApN a asigurat peste 900.000 de euro și peste 1.600.000 USD, pentru aproximativ 200 de beneficiari.
Retragerea trupelor NATO din Afganistan, marcată cu o ceremonie în 21 iulie la București, a reiterat cifrele semnificative ale participării românești: 32.000 de militari români au luat parte din 2002, timp de 19 ani la NATO Resolute Support în Afganistan. 227 de militari au fost răniți și 27 și-au pierdut viața.
Sursă foto: city-fm.ro
Partenerul strategic american nu ia nicio atitudine ?