În SUA, reducerile bugetare din domeniul apărării sunt iminente, întrucât pandemia coronavirusului pune presiune asupra bugetului federal la nivelul mai multor agenții. Pentagonul se așteaptă deja la bugete, fără creșteri, poate chiar cu scăderi, pentru următorii câțiva ani din cauza constrângerilor economice cauzate de creșterea deficitului la nivel național.

Deficitul va exploda după ce Congresul american a decis ca miliarde de dolari să meargă în direcția ajutoarelor pentru combaterea pandemiei. Analiști din domeniul apărării prezic că aceasta va însemna tăierea masivă a cheltuielilor din sfera militară.

Între timp, democrații spun că această criză medicală ar trebui să conducă la o regândire a securității naționale care să dea mai puțini bani Pentagonului și mai mult în domenii precum sănătatea publică.

Președintele Comitetului pentru servicii armate, Adam Smith a declarat săptămâna trecută că este greu de prezis unde se va îndrepta bugetul apărării după ce se va atenua criza, dar a sugerat că va trebui reexaminat întregul buget federal.

„Economia se complică mult mai mult decât era înainte și este logic să presupunem că va trebui să reevaluăm întregul nostru buget, atât de venituri, cât și de cheltuieli”, a declarat Adam Smith.

Smith, un contestatar al bugetului pentru domeniul nuclear, a subliniat ca potențială zonă pentru reduceri cea a modernizării nucleare, dar a spus că portofoliile de apărare „sunt toate pe masă pentru a-și da seama cum să cheltuiască banii mai înțelept”.

Pentagonul a spus că probabil va solicita miliarde de dolari în următoarea tranșă pentru a ajuta contractorii afectați de virus. Această finanțare ar urma să depășească 10,5 miliarde de dolari pe care Pentagonul i-a obținut în al treilea pachet de stimulare în contextul pandemiei de coronavirus.

În cadrul unui seminar online cu cei de la Brookins Institution, secretarul apărării, Ryan McCarthy, și-a amintit de bugetel reduse în urma crizei financiare din 2008, care a culminat cu Legea privind controlul bugetar din 2011, pe care oficialii de la Pentagon o acuză și acum că le cauzează prejudicii. Prin această lege au fost stabilite plafoane bugetare care au afectat domeniul apărării.

La finalul lunii trecute, Biroul Bugetului din Congresul SUA a estimat că eforturile financiare pentru combaterea pandemiei va crește deficitul de 4 ori, ajungând la suma de 3,7 trilioane de dolari, cel mai mare din istoria statului american. Experții spun că deficitul va genera, la fel ca în cazul crizei din 2008, reduceri în bugetul apărării.

Cu ocazia aceluiași eveniment online, Mackenzie Eaglen, cercetător la American Enterprise Institute, a prezis ca bugetul va scădea într-un viitor foarte apropiat. „Probabil că va exista și o revizuire totală, chiar și a Strategiei Naționale de Apărare”, a adăugat aceasta.

În schimb, Fred Bartels, analist expert în domeniul apărării la Heritage Foundation, a afirmat că bugetul trebuie să susțină obiectivele Strategiei Naționale de Apărare, care nu s-au schimbat, în ciuda pandemiei. Iar Strategia impune ca armata americană să fie pregătită și capabilă să intre în competiție cu mari puteri ale lumii precum China și Rusia.

Sursă articol: thehill.com

Sirsă foto: wired.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.