Terorismul continuă să reprezinte o amenințare serioasă, iar atacurile de tip jihadist sunt cea mai proeminentă amenințare din UE, se evidențiază într-un raport al Europol, care arată că în 2022, blocul european a înregistrat 28 de atacuri finalizate, eșuate sau dejucate. 16 dintre atacuri au fost finalizate, iar patru persoane și-au pierdut viața în mod tragic, două în urma unor atacuri jihadiste și două în urma unui atac terorist de dreapta.

Datele arată că numărul atacurilor teroriste în UE aproape s-a dublat într-un an, în 2021 înregistrându-se doar 15 atacuri față de 28, anul următor. În total, în perioada 2010-2022, atacurile teroriste pe teritoriul UE au făcut 528 de victime.

Raportul, care prezintă situația amenințărilor teroriste și a trendurilor din această arie, relevă că dintre cele 380 de persoane arestate de statele membre ale UE în 2022 pentru infracțiuni legate de terorism, 266 au fost efectuate pentru infracțiuni jihadiste. Acest fenomen este alimentat și de luptătorii teroriști străini care călătoresc spre și dinspre zonele de conflict.

În general, cea mai frecventă infracțiune care a dus la arestare – dintre cele raportate – a fost apartenența la un grup terorist, urmată de planificarea sau pregătirea unui atac. Alți suspecți au fost acuzați de finanțare a terorismului, recrutare și incitare la terorism.

Majoritatea atacurilor teroriste sunt motivate de Jihadul islamic

Trendul s-a menținut constant în 2022, în anul anterior fiind arestate 388 de persoane pentru infracțiuni legate de terorism, mai mult de două treimi dintre ele (260) fiind motivate de ideologia jihadistă.

Narațiunile de propagandă ale Statului Islamic și ale Al-Qaeda nu au cunoscut schimbări notabile. Cu toate acestea, ambele au exploatat preluarea puterii de către talibani în Afganistan pentru a a-și promova propriile narațiuni. Ambele organizații au rămas dornice să să comită atacuri în Occident, în ciuda faptului că filialele lor se concentrau pe probleme locale.

Potrivit unui raport din iulie 2022 al Rețelei privind Conștientizarea Radicalizării (RAN), atacurile teroriste de tip jihadist au o componentă puternică antisemită. În cadrul extremismului islamist, evreii sunt văzuți ca dușmani ai Islamului. Caracteristicile antisemite generale sunt legate de retorica extremistă islamistă: evreii ca fiind personajele negative care distrug ordinea socială armonioasă, tradițională (de exemplu, punând în pericol ordinea morală preconizată de islamism); evreii ca dușman global al tuturor popoarelor și religiilor; evreii ca fiind puternici, care complotează pentru a domina lumea (de exemplu, pentru a distruge islamul); războiul dintre musulmani și evrei este adesea menționat, musulmani care vor cuceri Ierusalimul etc.

De asemenea, o parte specifică a narațiunii folosite de extremiștii islamiști este „inversarea Holocaustului”: Israelul le face palestinienilor ceea ce Holocaustul le-a făcut evreilor. Acest lucru a avut un impact larg asupra ideologiilor și acțiunilor unor grupuri precum Al Qaeda, Al Shabaab și ISIS. Este de așteptat ca componenta antisemită să se accentueze în lumina conflictului exploziv dintre Israel și Hamas, determinat de atacurile teroriste lansate asupra populației israeliene pe 7 octombrie, anul acesta, și amenințarea iminentă a unei incursiuni armate în Fâșia Gaza, populată de palestineni.

Atacurile teroriste din UE după tipul de atac (2010-2021)

Acest grafic prezintă atacurile teroriste din UE în perioada 2010-2021. Cifrele includ atacurile săvârșite, eșuate și dejucate și sunt defalcate în funcție de an și de tip: jihadiste/inspirate religios, de dreapta, de stânga și anarhiste, etno-naționaliste și separatiste, altele și nespecificate. Cifrele pentru perioada 2010-2019 includ Regatul Unit.

Actorii solitari, o amenințare-cheie

Documentul mai arată că actorii solitari rămân o amenințare-cheie. Cele mai multe dintre atacurile comise în 2022 au fost realizate de suspecți care acționau singuri, iar acest lucru este valabil în special pentru atacurile motivate de ideologia jihadistă și de extremismul de dreapta. Cu toate acestea, este de menționat că doar la nivel de acțiune în teren acești actori sunt solitari, anterior atacului ei făcând parte dintr-o comunitatea online care, adesea, joacă un rol esențial, deoarece conectează persoane cu o viziune similară în mod virtual la scară globală. Acest lucru determină radicalizare și oferă acces la rețelele teroriste propagandă teroristă, materiale de instruire și oportunități pentru procurarea de arme și precursori de explozibili.

Arestări legate de terorism în UE (2010-2021)

Acest grafic arată arestările legate de terorism în UE între 2010 și 2021, în funcție de an și de tip: terorism jihadist/inspirat religios, de dreapta, de stânga și anarhist, etno-naționalist și separatist, altele și nespecificat. Cifrele pentru perioada 2010-2019 includ Regatul Unit.

Între 2019 și 2021, 1 560 de persoane au fost arestate în statele membre ale UE pe motiv de suspiciune de infracțiuni legate de terorism.

În 2021, cea mai frecventă infracțiune care a condus la arestare, dintre cele raportate, a fost apartenența la un grup terorist, urmată de planificarea sau pregătirea unui atac. Alte persoane suspectate au fost acuzate de finanțarea terorismului, recrutare și incitarea la terorism.

Utilizarea internetului și a tehnologic în scop propagandist

De asemenea, internetul și tehnologia au rămas un mijloc esențial de propagandă, precum și de radicalizare și de recrutare a persoanelor vulnerabile pentru terorism și extremism violent. Pe lângă platformele de socializare, aplicațiile de mesagerie, forumurile online și platformele de jocuri video, platformele descentralizate par să fi câștigat popularitate în cercurile teroriste și extremiste violente.

În special în mediul online, în ultimii doi ani a fost observată apariția unui extremism violent anti-COVID-19 și antiguvernamental, care nu este afiliat cu activitățile extremiste violente și teroriste tradiționale, în unele state membre și țări din afara UE. Astfel de forme de extremism violent s-au materializat în amenințări deschise, mesaje pline de ură răspândite online și, în unele cazuri, în utilizarea violenței. Printre ținte s-au numărat politicieni, reprezentanți guvernamentali, polițiști, autorități sanitare implicate în gestionarea crizei sau personal din centrele de testare și vaccinare.

În același timp, alte tehnologii avansate care au devenit din ce în ce mai vizibile includ fabricarea și utilizarea armelor tipărite 3D, în special în cadrul scenei de dreapta, și utilizarea de către elementele teroriste a activelor virtuale, în special a criptomonedelor, pentru a-și finanța activitățile teroriste.

Acțiuni împotriva radicalizării online în parteneriat cu marile platforme

Legat de propagarea activității teroriste în mediul online, este de precizat că există un parteneriat public-privat între platforme online, precum TikTok, agențiile de aplicare a legii din statele membre și Europol, care are ca scop abordarea abuzului de internet de către teroriști, prevenirea radicalizării online și protejarea drepturilor fundamentale.

În acest sens, la 28 septembrie, anul curent, actorii menționați au efectuat un exercițiu de detectare a materialelor care glorifică atacurile teroriste din trecut sau autorii acestora. TikTok publică în mod regulat statisticile de eliminare a conținutului privind conținutul de extremism violent în rapoartele sale trimestriale de transparență. Cel mai recent raport arată că TikTok a eliminat în mod proactiv 95 % din conținutul de extremism violent.

În cadrul exercițiului comun, aproximativ 2 145 de conținuturi au fost evaluate și semnalate către TikTok pentru a fi analizate în mod voluntar în raport cu condițiile de serviciu. Printre conținuturile sesizate se numărau elemente legate de jihadism și de extremismul violent de dreapta și de terorism, cum ar fi videoclipuri și meme-uri.

Acțiunea a fost inițiată de Spania și de Unitatea de Sesizare pe Internet a UE, în cooperare cu autoritățile de aplicare a legii din Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Malta, Portugalia, Suedia și Regatul Unit.

Europol desfășoară acțiuni similare și cu alte platforme online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.