Hackerii chinezi au folosit conturi de Facebook false pentru a targeta activiști expatriați din comunitatea uigură cu scopul de a le infecta dispozitivele personale cu viruși de tip malware, explică Facebook, potrivit Deutsche Welle.

Compania deținută de Mark Zuckerberg a declarat miercuri (24.03.2021) că operațiunea a vizat aproximativ 500 de conturi ale activiștilor uiguri care locuiesc în SUA, Canada, Australia, Siria, Turcia și Kazakhstan.

Cel puțin 12 milioane de uiguri, majoritatea musulmani, trăiesc în regiunea chineză Xinjiang, care este printre cele mai sărace din țară. Statul chinez este angajat într-o campanie aprigă pentru înăbușirea acțiunilor separatiste ale comunității de uiguri, iar concomitent derulează și un program de integrare/asimilare forțată a populației din regiune.

Se crede că cel puțin un milion de uiguri locuiesc în prezent în lagărele de detenție conduse de Partidul Comunist din China pentru „reeducare”. Între timp, mii de expatriați uiguri, dintre care cei mai mulți locuiesc în Kazakhstan și Turcia, sunt angajați într-o acțiune concertată care vizează atragerea atenției asupra încălcărilor drepturilor omului care au loc în lagărele de detenție chineze din Xinjiang.

Potrivit Facebook, hackerii chinezi au creat aproximativ 100 de conturi false cu care au pretins că sunt jurnaliști sau activiști uiguri interesați să raporteze probleme privind încălcarea drepturilor omului. Apoi s-au împrietenit cu activiștii uiguri pe Facebook și i-au îndrumat către site-uri web false care au fost concepute pentru a semăna cu agențiile de știri populare în rândul uigurilor.

Site-urile respective au fost concepute pentru a fi „purtătoare” de programe malware, care infectează dispozitivele de comunicații ale celor vizați. Unii utilizatori de Facebook au fost, de asemenea, direcționați către magazine false de aplicații pentru smartphone-uri, de unde au descărcat aplicații dedicate uigurilor care conțineau aplicații malware.

Facebook a declarat că a putut detecta și „destructura” rețeaua de conturi false, care a fost acum neutralizată. De asemenea, experții platformei de socializare au spus că au reușit să blocheze toate domeniile false asociate grupului de hackeri și a notificat utilizatorii care erau vizați de hackeri. Aceștia au adăugat că nu au putut face legăturile directe între hackeri și statul chinez.

Sursă foto: smh.com.au

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.