Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre privind aprobarea primei etape a programului de înzestrare a Armatei cu autovehicule tactice blindate de tip ușor (ATBTU), se arată într-un comunicat al MApN.

Procedura aprobată are scopul de a atribui un contract multianual pentru furnizarea a 1.059 de blindate ATBTU în nouă configurații, varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Costurile estimate de achiziție a celor 1.059 autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde de lei fără TVA, aproximativ un miliard de euro.

Fondurile vor fi asigurate pe perioada de derulare a contractului multianual în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate prin legile bugetare anuale pentru Ministerul Apărării Naționale.

Pentru Armata României este fundamental ca pentru dezvoltarea capacității de apărare a României să se introducă în înzestrare Autovehicule tactice blindate de tip ușor, denumite în continuare ATBTU, cu performanțe ridicate, pentru care fabricația unor componente să se realizeze pe teritoriul României. De asemenea, fabricarea, asamblarea, integrarea, testarea și mentenanța ATBTU pe durata ciclului de viață trebuie să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activități și în situații de criză sau război, pentru Armata României„, susține MApN.

881 de blindate vor fi direcţionate către Forţele Terestre, 22 către Forţele Aeriene, 16 către Forţele Navale, 49 la Comandamentul Logistic Întrunit, 40 la Statul Major al Apărării/Conducere Strategică, iar 51 la Comandamentul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale.

Până acum, blindatele uşoare din ţara noastră au fost folosite în operaţiuni peste hotare, pe câmpurile de luptă din Irak şi Afganistan.

Tot miercuri, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Militare, care va fi înaintat Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

Potrivit proiectului, jurisdicţia Poliției Militare va fi aplicabilă numai asupra personalului MApN aflat în obiectivele militare sau în zonele militare restricționate, la bordul navelor sau aeronavelor, precum şi pentru protecţia instituţiei militare şi securitatea personalului și a bunurilor acesteia.

Potrivit proiectului de act normativ înaintat Parlamentului, pe timpul stării de urgenţă, Poliţia Militară va continua să îndeplinească misiunile şi să exercite atribuţiile specifice de pe timp de pace, iar numai la solicitare, va putea îndeplini misiuni în sprijinul structurilor MAI, conform legislaţiei în vigoare.

Sursă foto: Hotnews (autovehicul tactic blindat de tip ușor  Zetor Gerlach 4×4)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.