Am scris în trecut despre jaful din pădurile patriei și despre vânzarea inconștientă a terenului agricol al României către străini și ne-am pus aceeași întrebare pe care o vom pune și în cazul de față când vom aduce în atenție o anchetă a evz.ro privind prăduirea unor resurse minerale – proprietate a statului român de fapt și de drept: Cine și cum gestionează această problemă de securitate națională?

O anchetă recentă foarte interesantă a celor de la evz.ro ne aduce în atenție cum continuă prăduirea statului român în materie de resurse naturale, de această dată a minelor de sare și grafit, avându-l în prim-plan pe actualul ministru al economiei, Claudiu Năsui, și pe secretarul de stat Simona Carmen Fătu.

Înființarea Societății Naționale a Sării SA

Prin Hotărârea de Guvern numărul 767/21.11.1997, se înfiinţează Societatea Naţională a Sării S.A, persoană juridică română cu capital majoritar de stat. Ea este o societate pe acţiuni, continuatoarea în fapt a altor forme de organizare anterioare, de la centrală, până la regie autonomă. Cel puţin aşa scrie pe site-ul oficial al societăţii.

Pentru că în HG 767/21.11.1997 scrie foarte clar: „(1) Se înființează Societatea Națională a Sării – S.A., societate comercială pe acțiuni, persoana juridică română, cu capital integral de stat, cu sediul în municipiul București, Calea Victoriei nr. 220, sectorul 1, prin reorganizarea Regiei Autonome a Sării București, care se desființează. (2) Societatea Naționala a Sării – S.A. se organizează și funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, potrivit dispozițiilor legale în vigoare și statutului. Articolul 2(1) Capitalul social inițial al Societății Naționale a Sării – S.A. este de 76,911 miliarde lei și se constituie prin preluarea activului și pasivului Regiei Autonome a Sării București”.

Rețineți diferența dintre „capital integral de stat” conform HG767/1997 și „capital majoritar de stat” așa cum scrie pe site-ul companiei.

Între timp, de la înființare și până în prezent, multe lucruri sau schimbat.

Interesant este și faptul că SNS a fost tot timpul pe profit. Numai anul trecut aproximativ 30 de milioane de lei noi, fără a avea vreo datorie către stat.

Ancheta jurnalistică a celor de la evz.ro, ne arată cum tot „procesul de prăduire” a început încă de pe vremea Cabinetului Orban. Director la SNS era Constantin Jujan, om de specialitate, inginer de mine, care voia ca societatea să se dezvolte, pentru că potenţial exista. Ludovic Orban a trimis însă peste el corpul său de control, care se spune printre angajaţi că a descoperit o serie de nereguli. Care nereguli însă nu au fost niciodată făcute publice.

După mai multe manevre în care au fost puși în funcția de director al SNS diverși oameni de încredere ai fostului premier Orban, și după trecerea SNS în subordinea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), odată cu scindarea fostului Minister al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) în MEAT și Ministerul Energiei, domnul Năsui își aduce propriul om de încredere care să gestioneze problema SNS.

„Vocea și talentul” secretarului de stat Fătu

Nu cu mult timp în urmă, Simona Gabriela Fătu a fost numită secretar de stat în ministerul condus de Claudiu Năsui, cel din urmă descriind-o pe doamna Fătu ca fiind o persoană cu „o experienţă de peste 25 ani în management şi funcţii de conducere în companii internaţionale şi naţionale din industrie, finanţe şi bănci. Cu oameni precum Simona Fătu (…), România are o şansă să se facă bine.”

Același ministru explica în luna februarie a acestui an că „Una dintre priorităţile acestui Guvern este reforma companiilor de stat. Prea mult timp au fost căpuşate politic şi de diverse mafii. Din cele 42 de companii câte are Ministerul Economiei, 14 sunt în insolvenţă sau în faliment şi încă 22 au probleme mari (pierderi şi datorii masive). Chiar şi printre companiile profitabile, multe ar putea fi cu mult mai profitabile dacă nu s-ar fi furat din ele masiv”.

Deci o persoană cu 25 de ani de experiență în spate în managementul unor companii, inclusiv de stat (care conform celor menționate de ministrul Năsui sunt la pământ), este pregătită să transforme aceste companii „căpușate de mafii” în adevărate nuclee ale profitabilității industriei românești?

Ceea ce însă uită să aducă aminte Claudiu Năsui este faptul că Simona Fătu a fost 10 ani şi în Consiliul de Administraţie (CA) la SNS. Într-o manieră camuflată, prin Fondul Proprietatea, doamna Fătu era reprezentanta al Fondului în CA al SNS. Și, astfel, Fondul Proprietatea ajunge să stăpânească resursele de grafit şi sare ale României. Cât a fost reprezentanta Fondului, doamna Simona Fătu, cea venită să salveze economia, s-a opus constant oricăror investiţii sau modernizări la SNS, explică ancheta evz.ro.

Este vorba de diverse proiecte de modernizare ale salinelor de la Prahova, de la Praid și de la Ocna Mureș, despre care a relatat în detaliu Cătălin Bulf, fost secretar de stat în Ministerul Economiei. La toate aceste proiecte, doamna Simona Fătu s-a opus, pentru simplul motiv că era reprezentanta Fondului Proprietatea, care are 49% din SNS, și care a motivat că Fondul Proprietatea are nevoie de bani, nu de dezvoltarea Societății Naționale a Sării (SNS). Să nu uităm că FP are ca administrator holdingul de investiții Franklin Templeton, cu sediul la New York.

Schema prin care Năsui a dat sarea României pe mâna secretarului de stat

Investigația evz.ro ne dezvăluie schema prin care omul de încredere al ministrului Claudiu Năsui, doamna secretar de stat Simona Fătu să pună, practic, mâna pe resursele de sare ale României şi să le prăduiască. În fapt, o descrie acelaşi fost secretar de stat, Cătălin Bulf, într-o conferinţa de presă din 06.04.2021:

„Avem Fondul Proprietatea pe de-o parte şi MEEMA, ministerul, pe de alta. Fostul consiliu de administraţie se alcătuia aşa: Fondul Proprietatea își nominalizează 2 membri, iar MEEMA, 3. De aici se alege un director general. Avem apoi AGA, unde participă 49% Fondul Proprietatea, şi 51% statul român. Doamna Simona Fătu era unul dintre cei doi reprezentanţi ai Fondului Proprietatea. Ce se întâmplă astăzi? Ce face, astăzi, dl. Năsui? O pune la MEAT, (Ministerul Economiei, n.r.) pe doamna Simona Carmen Fătu, delegându-și prerogativele dânsului de ministru. În acest fel, Fondul Proprietatea (FP) are de partea lui ministru, are secretar de stat, dar își şi numește, în același timp, cei doi membri în CA-ul de la SNS. Doamna Simona Carmen Fătu, omul Fondului Proprietății, acum numește practic 3 oameni.

Precum vedeți, Fondul Proprietatea, care are 49%, deține întregul Consiliu de Administrație, pentru că doamna, fiind omul de la FP, și-a nominalizat oamenii ei. Deci, cei doi de la FP şi cei trei de la stat, sunt desemnaţi de aceeaşi Simona Fătu. Este ales un director general tot de către Fondul Proprietatea, iar hotărârile AGA sunt controlate și aprobate de către doamna Simona Carmen Fătu. Astăzi, circuitul de decizie este în CA, dat de Fondul Proprietatea, și în AGA, controlată tot de Fondul Proprietatea. Deci, toate resursele de sare sau 90% din resursele de sare ale României sunt în mâna unui singur om, un om care, timp de 10 ani de zile, a fost împotriva dezvoltării SNS-ului și astăzi decide pentru noi ce se va întâmpla cu anumite resurse”.

Cu resursele de grafit, situaţia este şi mai dureroasă. România poate pierde uşor această resursă minerală, care în viitor va fi la mare căutare.

Avem un Green Deal-ul european, care ne obligă să trecem de pe combustibilul fosil,  pe curent electric în următorii 10 ani. Apoi, până în 2050, trebuie să devenim neutri din punct de vedere al emisiei de dioxid de carbon. În aceste condiţii, va creşte foarte mult consumul de grafit. Între 2021 şi 2027 se estimează că acesta va creşte cam de 12 ori.

SNS deține două mine de grafit. Dacă mai adăugăm şi minele de sare, la fel de importante, înţelegem de ce este bătălia asta pe viaţă şi pe moarte pentru ca statul să nu mai fie majoritar în societate, se mai precizează în anchetă.

Manevra de deposedare a statului de resurse

Materialul evz.ro continuă prin descrierea pașilor prin care secretarul de stat Simona Fătu dorește să lase statul fără resursele de sare și grafit.

Mai precis, prăduirea SNS se va face prin listarea la Bursă a societăţii. Motivul invocat, ironic de altfel: SNS nu este modernizată şi retehnologizată. După ce zece ani de zile s-a opus retehnologizării şi modernizării, aceeaşi doamnă vinde acum societatea pe nimic la Bursă, unor străini, cu tot cu bogăţiile pe care le exploatează, pe motiv că nu este modernizată şi retehnologizată.

Doamna Fătu nu este însă singură în această acţiune antinaţională. O dublează îndeaproape şi ministrul Claudiu Năsui. Care, conform declaraţiei fostului secretar de stat Cătălin Bulf, „a avut ‘inspirația’ să scoată toate firmele de la Ministerul Economiei, din Planul Național de Reorganizare, Redresare și Reziliență”.

Cu alte cuvinte, pune şi el umărul la prăduirea sării şi a grafitului românesc. Pentru că SNS, necuprinsă în planul de redresare economică gândit de UE după pandemie, va rămâne „nemodernizată” şi „neretehnologizată”. Adică motiv numai bun de vândut pe Bursă, concluzionează ancheta evz.ro.

Sursă foto: g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.