Rezultatele alegerilor de la sfârșitul săptămânii trecute din Rusia și din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia pot fi văzute ca o demonstrație de forță pentru Kremlin și partidul Rusia Unită. În ciuda războiului și a sancțiunilor occidentale, partidul de guvernământ Rusia Unită a câștigat toate cursele pentru guvernatorii provinciilor la care a participat.

Partidul, un susținător ferm al președintelui rus Vladimir Putin, a obținut, de asemenea, cel puțin 70% din voturile din regiunile ocupate din Ucraina, pe care Kremlinul le revendică ca teritoriu rus.

În capitala rusă, Moscova, actualul primar și aliat al lui Vladimir Putin, Serghei Sobyanin, a obținut peste 76% din voturi.

Rezultatele „au confirmat cel mai clar consolidarea absolută a societății în jurul conducerii țării„, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Mai mulți analiști, atât din exteriorul cât și din interiorul Rusiei, au afirmat că Kremlinul a manipulat rezultatele votului prin excluderea candidaților din opoziție, obstrucționând munca observatorilor electorali și influențând procesul electoral.

Photo by VLADIMIR NIKOLAYEV/AFP via Getty Images

„Este o situație nebună”

Organizația independentă de monitorizare a alegerilor, Golos, a declarat pentru DW că a primit aproximativ 1.100 de rapoarte despre nereguli, care includ probleme cu sistemul de vot online din Rusia. Cel puțin într-un caz, conform co-președintelui Golos, Stanislav Andreychuk, observatorilor electorali din opoziție li s-au trimis documente de mobilizare militară.

Andreychuk a condamnat și utilizarea violenței împotriva candidaților, a observatorilor electorali, a jurnaliștilor și a alegătorilor. „Poliția a participat la asta„, a spus el la DW.

Un observator a reclamat falsificarea voturilor precum și alte încălcări ale legilor la secția de votare. “Este o situație nebună.”, a declarat acesta

Fără libertate înseamnă fără alegeri libere

Andreychuk a condamnat, de asemenea, manipularea votului de către oficiali, inclusiv în Moscova, și a spus că aceștia devin tot mai obraznici, „pentru că înțeleg că, în general, nu vor exista consecințe, nu vor exista sancțiuni, decât dacă au foarte mult ghinion.”

Reprezentantul Golos a evidențiat problemele cu votul electronic din Rusia, descriind sistemul ca o „cutie neagră” care livrează rezultate imposibil de verificat. El a spus că o defecțiune a sistemului în unele secții de votare din Moscova a prezentat oficialilor electorali discrepanțe între numărul de buletine de vot emise și cele primite, conducând la „falsificarea pur și simplu” a protocoalelor și ajustarea cifrelor.

În timp ce șefa comisiei electorale a țării, Ella Pamfilova, a afirmat că votul a fost „demn și curat”, Andreychuk a spus că mediul din Rusia nu permite alegeri libere: „Nu avem libertate de adunare, nu avem libertate de asociere, libertate de exprimare, candidații sunt împiedicați, arestați și așa mai departe. În această situație, pur și simplu nu pot exista alegeri democratice„, a declarat el pentru DW.

Guvernul german critică „alegerile false” sub ocupație rusă

Guvernul german a criticat, de asemenea, alegerile, spunând că acestea nu au fost „nici libere, nici corecte.

Regimul rus a demontat sistematic libertatea de exprimare și libertatea presei în ultimii ani, pas cu pas, și chiar mai mult de la începutul invaziei Ucrainei„, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe german, Sebastian Fischer.

Spatiul public din Rusia este dominat de cenzură, propagandă și dezinformare, și mulți dintre candidații care au criticat politica guvernului sau chiar invazia Ucrainei nu au fost autorizați să participe la alegeri„, a spus el în răspuns la o întrebare de la DW.

Oficialul german a respins și votul din zonele ocupate de Rusia din Ucraina, spunând că Berlinul nu va recunoaște niciodată „alegerile false” de pe teritoriul ucrainean.

Opoziția „sistemică” interzisă să critice guvernul

Pentru politologul Nikolai Petrov, cercetător oaspete la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, există încă lecții de învățat din ultimul vot. El a declarat pentru DW că partidele de opoziție „sistemice”, cum ar fi A Just Russia și Partidul Comunist al Federației Ruse, au pierdut susținerea. Aceste partide nu sunt oficial la putere, dar totuși susțin în mare parte președintele Vladimir Putin și politica sa externă.

Pe măsură ce Putin a pus capacul pe disidență, aceste partide au „pierdut importanța în ochii unei părți mari a alegătorilor, pentru că le este interzis să critice Kremlinul în orice fel.”

Și dacă ei vin cu aceleași slogane pe care le adoptă Kremlinul, atunci apare întrebarea, de ce este nevoie de o astfel de opoziție?

Dar Petrov a subliniat și că partidul Rusia Unită a avut un eșec împotriva Partidului Comunist în regiunea siberiană Khakassia, unde guvernatorul în vârstă de 35 de ani, Valentin Konovalov, a reușit să obțină realegerea în ciuda unei campanii a Kremlinului împotriva sa. Rivalul său, un candidat din partea Rusia Unită, s-a retras în ultimul minut, invocând motive de sănătate, și astfel i-a permis Kremlinului să-și păstreze imaginea, conform lui Petrov.

El a spus că strategia guvernului părea să fie de a „evita scandalurile în orice fel posibil” și de a ridica discret starea de spirit a cetățenilor săi înaintea alegerilor de anul viitor.

Se așteaptă ca Putin să candideze din nou

Vladimir Putin, care are aproape 71 de ani, este de așteptat să candideze pentru un nou mandat și să folosească controlul său actual asupra puterii pentru a-și asigura încă șase ani ca președinte.

El a devenit pentru prima dată președinte în 2000 și a servit două mandate consecutive de patru ani înainte de a fi succedat de Dmitri Medvedev. El a păstrat puterea, totuși, în calitate de prim-ministru, iar regulile privind limitele mandatului au fost modificate rapid pentru a-i permite să candideze din nou ca președinte în 2012. O reformă constituțională controversată din 2020 „resetază” limitele mandatului – permițându-i să rămână potențial la putere până în 2036.

Președintele rus Vladimir Putin a votat online, sâmbătă, 9 septembrie, pentru alegerile regionale din Rusia din acest an, desfășurate pe parcursul a trei zile. El i-a îndemnat, totodată, pe cetățenii statului să voteze la rândul lor, „cu atât mai mult cu cât procedurile electorale sunt organizate în ţara noastră în modul cel mai confortabil posibil”

„Îi invit pe locuitorii regiunilor în care se desfăşoară alegerile în prezent să participe” la vot, a îndemnat Putin într-o înregistrare video difuzată de Kremlin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.