În urma unui sondaj realizat de Avangarde pentru a testa sentimentul unionist din România, reiese că românii nu îşi doresc unirea cu Republica Moldova, şi nici ca Bucureşti să ajute Chişinăul cu trupe în cazul unei invazii ruseşti a statului moldovean. România pare să fie de acord, însă, cu trimiterea de echipamente militare, într-un astfel de scenariu.

Întrebaţi ce părere au despre Republica Moldova, mai mult de jumătate dintre cei 850 de respondenţi ai sondajului au spus că au o părere „neutră” (57%), pe când 31% au răspuns că au o părere „mai degrabă pozitivă”, iar 9% o părere „mai degrabă negativă”. Cât despre o posibilă unire cu Republica Moldova, 54% dintre respondenţi nu îşi doresc unirea, 33% ar fi de acord, iar 13% dintre aceştia au o părere neutră. Prin urmare, în cazul unui referendum pentru unire, 50% ar vota împotriva unirii, 31% pentru unire, iar 13% nu sunt hotărâţi cu privire la ce ar răspunde.

Surprinzător este, însă, că românii par să nu îşi dorească o acceptare rapidă a Republicii Moldova în NATO. 40% dintre respondenţi au răspuns că Moldova nu ar trebui acceptată de urgenţă în NATO, pe când 31% au răspuns pozitiv, iar 29% „nu pot aprecia”. Când vine vorba despre UE, lucrurile stau puţin diferit. Astfel, 41% dintre respondenţi cred că Moldova ar trebui acceptată de urgenţă în UE, 31% au răspuns negativ, iar 29% „nu pot aprecia”.

În cazul unei posibile invazii militare a Moldovei de către Rusia, românii nu-şi doresc implicarea directă a României. 56% dintre respondenţi au răspuns că România nu ar trebui să trimită trupe în Moldova într-un astfel de scenariu, 29% au răspuns afirmativ, iar 15% „nu pot aprecia”. Cu toate acestea, 48% dintre români cred că Bucureştiul ar trebui să trimită tehnică militară în cazul unei invazii a Moldovei. La aceeaşi întrebare, 35% au răspuns negativ, iar restul de 17% „nu pot aprecia”.

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, este bine văzută de români. 38% dintre respondenţi au o părere bună despre aceasta, 36% au răspuns că „nu au o părere/nu ştiu cine este”, pe când 19% au o părere proastă şi doar 2% au o părere bună. Doar 5% dintre aceşti respondenţi cred că Maia Sandu ar trebui să candideze la preşedinţia României, pe când 76% nu sunt de acord cu o astfel de idee, iar 19% „nu pot aprecia”.  Totodată, 46% dintre români cred că Moldova este, din punctul de vedere al politicii pro-Occident sau pro-Rusia, „împărţită jumate-jumate”, 16% cred că este pro-Rusia, iar 14% cred că este pro-Occident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.