Noul secretar al apărării din SUA, Pete Hegseth, a declarat că întoarcerea Ucrainei la granițele din 2014 și aderarea sa la NATO reprezintă obiective nerealiste. Afirmația lui a fost făcută în cadrul unei întâlniri a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, care a avut loc la Bruxelles. Șeful Pentagonului a susținut că urmărirea acestor ținte nu va face decât să prelungească războiul cu Federația Rusă.
Oficialul american a declarat și că o pace durabilă trebuie să includă garanții de securitate, pentru a nu permite reluarea luptelor. Totuși, el a exclus aderarea Ucrainei la alianța nord-atlantică drept o astfel de garanție, susținând în schimb desfășurarea de trupe din statele NATO pentru implementarea unor astfel de asigurări. Potrivit acestuia, trupele americane nu vor participa la o astfel de misiune.
Afirmațiile sale se află în contradicție cu aspirațiile Ucrainei, care și-a manifestat intenția de a se alătura NATO. Totuși, potențiala sa aderare a divizat membrii alianței, țări precum Polonia sau statele baltice fiind susținători ai extinderii NATO, în timp ce de exemplu Germania a adoptat o poziție mai rezervată. Ungaria și Slovacia au anunțat public opoziția față de intrarea ucraineană în alianță.
Și în ceea ce privește frontierele Ucrainei, declarația lui Pete Hegseth diferă de dorințele Kievului. Inițial, acesta a susținut retragerea completă a trupelor ruse de pe întregul teritoriu recunoscut internațional al Ucrainei, deci inclusiv Crimeea și zonele din regiunile Donețk și Luhansk ocupate încă din 2014.
Totuși, președintele Volodimir Zelenski s-a arătat deschis în ultimele luni către acceptarea continuării unei ocupații rusești în zonele stăpânite actualmente de către Federație, chiar și după un eventual armistițiu, susținând în schimb că toate aceste regiuni vor fi redobândite ulterior pe cale diplomatică.
Sursa foto: The New York Times