Europa se pregătește de ce e mai rău, inclusiv pentru un război, iar oficiali de la Bruxelles au anunțat că vor să mărească masiv producția industrială militară. Este șansa României, arată experții în domeniu care atrag atenția că acest moment nu trebuie ratat de jucătorii din domeniul producției de apărare.

Analistul militar Aurel Cazacu a declarat pentru Adevărul că la nivelul UE se realizează o dezvoltare a industriei de război și că această manevră are rol de descurajare.

Pentru a se integra în acest val, în prima fază, industria românească de profil, companiile din ROMARM, trebuie să treacă la managementul de tip privat format din profesioniști. Trebuie să gândim separat despre cine este proprietarul (statul – n.r.) și cine sunt cei care conduc companiile din cadrul ROMARM. Acum conducerile acestor companii sunt numite politic, fără experiență în domeniu și evident că infuziile de capital nu vin. Drept urmare, companiile de stat așteaptă subvenții de la stat ca să plătească salarii.

Culmea este că sunt bani în piață, dar cine s-ar asocia și ar investi capital într-o companie de armament care are în consiliul de administrație șoferi, învățătoare sau preoți? Nici urmă de profesioniști. Nimeni nu vrea să-și arunce banii pe geam.

Ca o concluzie, fără reformarea conducerilor acestor uzine pe principii private de competitivitate, infuziile de capital nu vor veni, iar noi nu ne vom integra în acest val european de dezvoltare dedicat industriei de armament și vom mai și pierde bani pentru că cererea de muniții.

 Avem războiul în prag, trebuie să ne trezim“, a subliniat Aurel Cazacu.

Noua strategie europeană

Comisia Europeană va prezenta o nouă de strategie industrială de apărare în trei săptămâni, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi va deschide, de asemenea, un birou de inovare în domeniul apărării în Ucraina, informează Reuters. „Europa trebuie să îşi intensifice baza industrială… Sunt o transatlanticistă convinsă, dar, în acelaşi timp, trebuie să construim o Europă puternică, şi ele merg mână în mână“, a declarat von der Leyen.

Ea a spus că propunerea urmăreşte să mărească cheltuielile pentru apărare, să „cheltuiască mai bine“ în cazul achiziţiilor comune şi al acordurilor pentru a oferi predictibilitate industriei, precum şi o mai bună interoperabilitate între forţele armate europene şi, de asemenea, să concentreze cheltuielile în Europa pentru a menţine „locuri de muncă bune“ pentru contribuabilii care plătesc factura.

100 de miliarde pentru industria europeană de armament

Ursula von der Leyen a adăugat că Ucraina trebuie să fie integrată în programele de apărare ale Europei, deoarece Rusia „depăşeşte Ucraina“ cu soldaţi şi, mai mult, recurge la „arme rapide şi murdare produse în Coreea de Nord şi Iran“. „Nu este vorba doar de războiul lui Rusiei în Ucraina şi de încercările lui Putin de a destabiliza democraţiile, ci de toţi ceilalți adversari autocraţi pe care îi urmărim îndeaproape…, dacă democraţiile sunt unite, sunt hotărâte, arată determinare“, a precizat preşedinta Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.