Programele de editare a fotografiilor și videoclipurilor s-au aflat într-o continuă evoluție tehnologică în ultimii ani, însă mai ales lărgirea accesului publicului larg la ele a fost factorul cel mai important în explozia imaginilor falsificate care are loc în prezent. Rezultatul este că orice om care posedă măcar cunoștințe limitate pe domeniu și un program de alterare a imaginilor poate crea materiale falsificate, ce pot fi mai apoi diseminate publicului larg prin o simplă postare pe internet. Un ochi antrenat poate depista imediat când cineva încearcă să îl inducă în eroare, însă chiar și un om de rând se poate apăra eficace dacă doar aplică gândirea critică și reține câteva elemente de bază care caracterizează multe dintre imaginile falsificate:

 1. Simboluri fără sens

Această imagine cu Donald Trump îl prezintă în ipostaza unei fotografii luată anterior admiterii sale într-o închisoare și poate părea convingătoare la prima vedere. Elementele care o deconspiră imediat sunt însă numerele și literele din spatele lui Trump, care ar trebui normal să indice înălțimea subiectului din prim-plan. Un program AI neinstruit va încerca să copie alte imagini similare cu cea pe care o generează, motiv pentru care va observa faptul că astfel de poze făcute anterior încarcerării deținuților au numere și litere în fundal, fără a interpreta și motivul pentru care acestea sunt defapt acolo. Astfel, programul va utiliza simboluri obișnuite, dar le va ordona fără vreun sens în fundalul imaginii generate.

 2. Structura anatomică incorectă

O poză care a fost postată la momentul începerii procesului penal al lui Donald Trump, care vrea să îi prezinte pe Joe Biden și Kamala Harris bucurându-se de acest fapt, dar care prezintă una din cele mai comune greșeli pe care le fac programele care generează imagini: Kamala Harris are cu un deget mai mult decât este normal. Prezența unui deget în plus sau în minus este una dintre cele mai comune semne că imaginea la care vă uitați este falsă, însă programele AI mai fac multe alte greșeli anatomice, cum ar fi crearea mișcărilor nenaturale ale brațelor, picioarelor sau a feței, plus absența sincronizării dintre audio și buze în materiale video. În cazul imaginilor create prin combinarea a două surse, se pot observa și neconcordanțe între două părți diferite ale corpului, ca în această imagine modificată dintr-un clip cu Volodimir Zelenski îndemnând soldați ucrainieni să se predea, unde gâtul său pare prea lung, iar pielea capului are altă nuanță de culoare decât gâtul.

3. Absurdul situației

Însăși absența logicii acestei imagini care vehiculează arestarea cu forța a lui Donald Trump de către ofițeri de poliție americani ar trebui să indice privitorului că nu se uită la o fotografie reală. Acest tip de imagine este parte a unui trend satiric online, care vrea să prezinte persoane publice importante in ipostaze inedite, ca politicieni britanici jucând jocuri pe calculator, președinți americani mergând la ski, sau Papa Francisc purtând haine de firmă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.