În decursul timpului, au existat temeri constante că președintele rus va recurge la un atac nuclear asupra Ucrainei. Aceste îngrijorări s-au intensificat în ultimele luni, pe măsură ce invazia Rusiei a suferit o serie de eșecuri majore.

Recent, într-o conversație cu președintele francez Emmanuel Macron, Vladimir Putin a făcut referire la atacurile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki.

Statele Unite au ucis peste 350.000 de persoane – în principal civili – atunci când au detonat două bombe atomice la Hiroshima și Nagasaki în august 1945.

Daily Mail, care citează surse diplomatice, a relatat că Putin i-ar fi spus lui Macron că atacurile asupra Japoniei din urmă cu 67 de ani au arătat că „nu trebuie să ataci marile orașe pentru a câștiga”.

Sursa a adăugat: „Macron a fost clar alarmat. A sunat ca o aluzie foarte grea că Putin ar putea detona o armă nucleară tactică în estul Ucrainei, lăsând Kievul intact. Aceasta a părut a fi ideea centrală a remarcilor sale.

Comentariile sunt în concordanță cu retorica rusă potrivit căreia toate opțiunile sunt pe masă în ceea ce privește ocuparea ilegală a unor părți din Ucraina. Au circulat zvonuri potrivit cărora agențiile de securitate se tem că Putin ar putea detona o armă deasupra Mării Negre pentru a răspândi panica fără a declanșa un război nuclear complet.

Retorica din ce în ce mai agresivă a lui Putin vine după ce forțele ucrainene au atacat un pod important între Rusia și Crimeea, lucru despre care Putin declarase că ar fi „depășit o linie roșie”. Macron a exclus anterior posibilitatea de a fi atras într-un război nuclear cu Rusia, afirmând luna trecută că Franța evident nu ar ataca dacă Rusia ar lansa un atac nuclear asupra Ucrainei.

El a spus: „Franța are o doctrină nucleară care se bazează pe interesele vitale ale țării și care sunt clar definite. Acestea nu ar fi în joc dacă ar avea loc un atac balistic nuclear în Ucraina sau în regiune”.

Sursă foto: Thomas Broom/The Telegraph

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.