Minoritatea maghiară, majoritară de altfel în județele din inima României, a ieșit din nou în față cu retorica autonomiei teritoriale într-un moment de maximă tensiune la nivel regional și global și cu multiple incertitudini în plan socio-economic.
„Peste o sută de așezări din Ținutul Secuiesc au aprins focuri duminică seară (29 octombrie) pentru a sublinia cererea de autonomie teritorială a populației maghiare din regiune, a declarat Zoltán Gazda, președintele Consiliului Secuiesc din Sepsi, principalul organizator al demonstrației, informează hirado.hu”, scrie G4Media.
Liderii politici care reprezintă cetățenii români (adesea cu dublă cetățenie româno-maghiară) de etnie maghiară din județele Harghita și Covasna vizează de multă vreme încoace afectarea suveranității statului român, prin declarații belicoase, inițiative culturale menite să consolideze prezența maghiară în regiune, investiții masive cu sprijinul guvernului de la Budapesta, precum și demersuri politice pentru obținerea autonomiei.
Cel mai probabil, retorica autonomiei a fost readusă în atenția publică de unii lideri maghiari din dorința de a specula vremurile tulburi din plan regional, cu impact internațional.
Însă, nu acesta este cel mai important lucru pe care l-am sesizat și pe care doream să îl aducem în atenție, ci faptul că cei de la G4Media au ales, prin maniera în care au redactat articolul, să confere legitimitate unei entități care în realitate nu este recunoscută de statul român, respectiv cea a așa-numitului „Ținut Secuiesc”.
Ceea ce a făcut „prestigioasa” publicație este un lucru extrem de toxic pentru cetățeanul de rând, care accesează articolul și căruia, invariabil, i se întipărește în minte ideea de „Ținut Secuiesc” și se perpetuează, astfel, în mentalul colectiv ideea de regiune autonomă (până va ajunge să considere că aceasta este normalitatea).
Bineînțeles că formularea a fost preluată ca atare și în materialele altor site-uri de știri…
Sperăm că este o greșeală absolut întâmplătoare, neintenționată, a celui care a realizat articolul și nu o dorință de a promova în subsidiar ideea unei regiuni autonome secuiești în inima României.
Sursă foto: hirado.hu