Săptămâna aceasta, Lockheed Martin a lansat primul avion F-16 Block 70/72 Viper fabricat la uzina companiei din orașul Greenville, Carolina de Sud.

Avionul a trecut de etapele de asamblare, verificare și vopsire la Greenville pe 21 noiembrie și, la începutul anului viitor, urmează să treacă prin testele de zbor la baza Edwards Air Force, California.

F-16 Viper este unul dintre cele 16 avioane pe care compania le construiește pentru Bahrain, ca parte a unui contract de 1,1 miliarde de dolari semnat în 2018.

Se așteaptă ca națiunea din Golf să primească primul lot de patru F16 în prima jumătate a anului 2024 și ultimul aparat de zbor până în 2025, a dezvăluit Breaking Defense, citând un oficial al forțelor aeriene din Bahrain.

Livrarea a fost amânată cu aproximativ doi ani din cauza problemelor de producție legate de pandemie.

128 de avioane vor fi construite pentru cinci națiuni

Fabrica din Greenville este pregătită să-și mărească rata de producție la patru avioane pe lună pentru a satisface cererea de cel puțin 128 de avioane F-16 în acest deceniu, a anunțat Air and Space Forces Magazine.

Cinci națiuni au comandat aeronava, inclusiv Bahrain, Slovacia, Bulgaria, Taiwan și o țară nespecificată.

Bulgaria - F-16C/D Block 70/72 Aircraft with Support

Caracteristici avansate

Conform fișei tehnice, Block 70/72 dispune de un radar AESA (Active Electronically Scanned Array), cabina de pilotaj modernizată cu noi caracteristici de siguranță, arme avansate, rezervoare de combustibil conforme și un motor de performanță îmbunătățită”, potrivit Lockheed.

Durata de viață structurală a modelului este de 12.000 de ore,  cu 50% mai mult decât versiunile anterioare, permițând aeronavei să zboare până în anii 2060.

Radarul APG-83 AESA de la Northrop Grumman folosește caracteristicile hardware și software cu radarele F-22 și F-35 AESA, oferind aeronavei „capacități radar de luptă din a cincea generație”, susține Lockheed. Compania a explicat că radarul oferă luptătorului o mai mare conștientizare a situației, flexibilitate și capacități mai rapide de țintire.

Mai mult, radarul este conectat cu un nou sistem de război electronic intern activ și pasiv (Viper Shield), care încorporează un nou receptor de avertizare radar digital.

Sursă foto: www.lockheedmartin.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.