Departamentul de Stat al SUA a aprobat, vineri, o potenţială vânzare a 400 de rachete de croazieră Tomahawk către Japonia, în valoare de 2,35 miliarde de dolari, potrivit The Drive.

Acordul ar permite Japoniei să primească până la 200 Tomahawk Block IV şi 200 Tomahawk Block V All Up Rounds (AUR) şi echipamente conexe.

Aprobarea vine după ani de discuţii şi este un alt exemplu al schimbării politicii militare a ţării atunci când vine vorba de arme ofensive. Acest lucru este stimulat în primul rând de tensiunile în creştere din Pacific, care au împins Japonia să-şi extindă capacitatea de contraatac împotriva potenţialelor ameninţări, în special provenind din China şi Coreea de Nord.

Orice operaţie militară este formată din acţiuni defensive şi ofensive, iar Japonia dacă vrea să câştige un război, are nevoie de toată gama de arme.

În prima fază, Japonia va folosi rachetele de croazieră cu rază lungă Tomahawk pe cele opt distrugătoare, care au şi sistemul antibalistic Aegis, după care programul ar putea fi extins la submarine şi platforme terestre.

Cu o rază de peste 2.000 de km şi o altitudine de zbor de 30-50 metri, rachetele Tomahawk sunt greu de doborât şi pun în pericol toată regiunea populată a Chinei, în caz de conflict.

Şi Taiwanul a anunţat anul acesta că a început să doteze armata cu primele rachete cu raza de peste 2.000 de km, ca urmare a ameninţărilor Chinei cu alipirea forţată a insulei, printr-o invazie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.