Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că IDF au preluat controlul asupra zonei demilitarizate din Înălțimile Golan, invocând drept pretext colapsul acordului de dezangajare din 1974, spunând că acesta a fost invalidat de înlocuirea regimului sirian. Netanyahu a confirmat că IDF a intrat în zona aflată sub controlul ONU și a ocupat „poziții dominante în apropiere”, aparent pentru a împiedica orice forțe ostile din a se stabili de-a lungul frontierei de nord-est a Israelului. IDF a instruit locuitorii a cinci sate siriene din zonă să rămână în case până la noi ordine.
Înălțimile Golan au fost capturate de Israel de la Siria în timpul Războiului de Șase Zile din 1967 și anexate oficial în 1981. Teritoriul a rămas un punct de dispută între cele două țări, anexarea israeliană fiind recunoscută la nivel internațional doar de Statele Unite. Totuși, situația prezintă numeroase provocări și pentru viitoarea administrație siriană. De exemplu, liderul facțiunii rebele care a început ofensiva către Damasc, Hayat Tahrir al-Sham, este Abu Mohammed al-Jolani, ai cărui părinți sunt refugiați din Înălțimile Golan ocupate. Israelul este hotărât să mențină controlul asupra regiunii, unde s-au stabilit deja mii de druzi și coloniști israelieni.
Netanyahu a descris căderea lui Assad ca fiind o „zi istorică în Orientul Mijlociu” și a atribuit parțial acest rezultat acțiunilor militare israeliene din Liban, îndreptate împotriva Iranului și a aliatului său Hezbollah, care sprijiniseră intens regimul Assad în fazele anterioare ale războiului civil. Forțele Aeriene Israeliene au lansat și o serie de atacuri concentrate pe infrastructura critică a armatei siriene. Astfel, Israelul a distrus baza aeriană Mazzeh și un depozit de arme chimice de lângă Damasc, vizând și baza aeriană de la Khalkhalah, cu obiectivul de eliminare a accesului la avioane MIG-29 și la facilitățile de fabricare a rachetelor de pe bazele aeriene siriene.
Acțiunile au avut ca scop prevenirea căderii armamentului avansat sirian în mâinile elementelor rebele, deși Netanyahu a subliniat că securizarea zonei demilitarizate este o „poziție defensivă temporară”, spunând că vrea să stabilească „relații de bună vecinătate” cu forțele emergente din Siria, atât timp cât acestea nu reprezintă o amenințare pentru securitatea israeliană. Atacurile pot fi văzute și drept o măsură de ajutor pentru forțele kurde din estul Siriei, care au solicitat ajutor israelian în contextul atacurilor venite din partea facțiunilor rebele susținute de Turcia.
Sursa foto: BBC