Conglomeratul român de apărare ROMARM a dezvăluit tancul modernizat TR-85 M1R la expoziția Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) 2024, desfășurată la București între 22 și 24 mai.

TR-85 M1R (unde „R” semnifică „modernizat”) a fost prezentat cu o serie de îmbunătățiri menite să extindă durata de viață a acestui model de tanc. Modernizările includ revizia componentelor, înlocuirea echipamentului de protecție și a elementelor șasiului. Fotografiile dezvăluie prezența unui sistem de detectare cu laser și radar pe turelă, conform portalului Janes.

Modernizarea tancului TR-85 M1R reprezintă o îmbunătățire fundamentală a modelului T-55 sovietic, adaptat de România. Un element de noutate este motorul german MTU de 860 CP V8, cu o capacitate de 55.000 cmc, fabricat în România în anii ’80. Acest motor este cuplat la o transmisie hidrodinamică, proiectată de Hidromecanica Brașov și fabricată la ICSITEM București.

Ministerul Apărării al României plănuiește să înlocuiască complet flota de tancuri TR-85 M1 Bizon și TR-85 cu modele M1 Abrams și K2 sud-coreene. România va achiziționa 54 de tancuri Abrams modernizate și 12 derivate pe șasiu de tanc din stocul Armatei SUA, incluzând muniția și simulatoarele de instruire, valoarea estimată a contractului fiind de 1,07 miliarde de dolari. Livrările primului M1 Abrams sunt așteptate să înceapă în 2026, însă nu există încă un contract ferm pentru K2.

Până la sosirea noilor tancuri, România a decis să mențină în serviciu TR-85 și TR-85 M1 Bizonul. Deși costurile pentru modernizarea TR-85 M1R nu au fost dezvăluite, procesul de modernizare este estimat să dureze un an. România și-a anunțat intenția de a crea o versiune actualizată a Bizonului în 2023.

TR-85M1 Bizonul rămâne cel mai modern tanc din dotarea forțelor terestre române. Acesta are capacitatea de a se întoarce pe loc, similar tancului german Leopard 2, datorită șenilelor care se mișcă în sensuri opuse. Turela sa, preluată de la T-55, oferă un spațiu mai generos comparativ cu cea a T-72, iar blindajul reactiv poate salva tancul în caz de explozie. Muniția montată în spatele turelei asigură protecție împotriva detonării, o problemă frecvent întâlnită la tancurile rusești T-72 și T-80.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.