Coreea de Nord a efectuat ”luna trecută” o livrare de armament grupului paramilitar rus Wagner şi ar putea efectua altele, acuză joi un purtător de cuvânt al Casei Albe, care avertizează cu privire la o creştere a puterii acestei organizaţiei paramilitare ruseşti, relatează Reuters.

Grupul Wagner  este pe cale să devină o putere ”rivală” a armatei regulate ruse, subliniază un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) al Casei Albe, John Kirby.

Proprietarul Grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a spus că purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe are obiceiul de a face declarații bazate pe presupuneri.

Toată lumea știe că Coreea de Nord nu a mai furnizat arme Rusiei de mult timp. Și nici măcar nu au fost făcute astfel de eforturi„, a spus el într-un comunicat.

Prin urmare, furnizarea de arme din Coreea de Nord nu este altceva decât bârfe și speculații”.

Potrivit unor zvonuri, Moscova a cerut Phenianului armament pentru a-şi continua războiul în Ucraina.

Statele Unite au acuzat Phenianul și Moscova că au încălcat sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord și vor împărtăși informațiile comisiei de sancțiuni pentru Coreea de Nord al Consiliului de Securitate al ONU, a declarat într-un comunicat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Grupul Wagner a fost fondat în 2014, după ce Rusia a capturat și anexat peninsula Crimeea a Ucrainei și a declanșat o insurgență separatistă în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Statele Unite estimează că Wagner are 50.000 de angajați dislocați în Ucraina, inclusiv 10.000 de soldați sub contract și 40.000 de condamnați recrutați din închisorile rusești, a spus Kirby.

Kirby a spus că Putin a apelat din ce în ce mai mult la Grupul Wagner pentru sprijin în Ucraina, unde forțele ruse s-au „împotmolit”. Uniunea Europeană a impus sancțiuni grupului, acuzându-l de operațiuni clandestine în numele Kremlinului.

Deseori, Putin a spus că grupul nu reprezintă Rusia, dar că antreprenorii militari privați au dreptul de a lucra oriunde în lume atâta timp cât nu încalcă legea rusă.

Sancțiuni pentru Grupul Wagner

Administrația Biden a anunțat miercuri noi restricții asupra exporturilor de tehnologie către Grupul Wagner. În săptămânile următoare vot fi aplicate mai multe sancțiuni împotriva companiei și a grupului său de sprijin în țări din întreaga lume, a spus Kirby.

Yevgeny Prigozhin cheltuiește peste 100 de milioane de dolari pe lună pentru a finanța operațiunile Grupului Wagner în Ucraina, dar a întâmpinat probleme în recrutarea rușilor pentru a lupta acolo, a mai afirmat Kirby.

Informațiile americane indică că Wagner a jucat un rol major în bătălia pentru orașul ucrainean Bakhmut, unde a suferit pierderi grele, aproximativ 1.000 de luptători Wagner au fost uciși în ultimele săptămâni, a declarat Kirby.

În interiorul Rusiei, influența lui Yevgeny Prigozhin se extinde, iar independența grupului său față de Ministerul rus al Apărării „a crescut semnificativ pe parcursul celor 10 luni de război”, a spus Kirby.

John Kirby a mai spus, fără a furniza însă dovezi în acest sens, că unii oficiali militari ruși din Ucraina erau subordonați forțelor Wagner.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.