România a încheiat un acord pentru achiziția de tancuri și sisteme de artilerie autopropulsată moderne, însă este necesară și crearea unei linii de producție a muniției în țară, în contextul crizei de proiectile care rezultă din desfășurarea luptelor, la fel cum a fost evidențiat în timpul războiului din Ucraina. În prezent, industria de apărare românească nu poate produce proiectile de 120 mm pentru tancuri Abrams sau de 155 mm pentru artilerie, având nevoie de parteneriate cu alte întreprinderi europene pentru a satisface nevoia de muniție a Forțelor Terestre. Țara noastră a semnat un contract cu sud-coreenii de la Hanwha pentru achiziția a 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder și a 36 de vehicule de realimentare K10. Au fost de asemenea achiziționate 54 de tancuri americane Abrams modernizate și alte 12 fără turelă care se aflau în rezerva Armatei Statelor Unite și vor servi rolul de vehicule auxiliare.
Tancurile Abrams sunt de ultimă generație, respectiv varianta M1A2 SEPv3 care sunt folosite din 2015 și care vor intra în dotarea Armatei Române sub denumirea M1A2R. Acest model de Abrams prezintă îmbunătățiri masive în privința protecției echipajului, printr-un sistem de apărare împotriva dispozitivelor explozive improvizate, blindaj și armură reactivă, plus un sistem israelian de apărare activă contra proiectilelor. Livrările vor începe în 2026. Totuși MApN nu pare satisfăcut cu cifra de 54 de tancuri, motiv pentru care a fost anunțat faptul că țara noastră va fi dotată cu până la 300 de tancuri moderne, achiziționate de la furnizori externi. Acestea nu vor fi toate M1 Abrams-uri, deoarce există negocieri cu Hanwha în privința achiziționării unor tancuri K2 Black Panther, care utilizează același proiectil de 120 mm ca un Abrams, după ce deja am cumpărat artileria K9 Thunder tot de la ei. Sud-coreenii vor de asemenea să deschidă o fabrică de producție a artileriei autopropulsate la noi în țară, mărind șansele ca alte modele noi să fie preluate de către Forțele Terestre.
Toate aceste noi inserții în Armată Română pun tensiune pe sistemul logistic deja existent, în special când vine vorba de obținerea destulei muniții, ajungând până la un punct când achizițiile din exterior nu vor mai satisface nevoia de acasă. Pentru a produce muniție de calibru mare la standarde NATO, țara noastră explorează colaborări cu giganți în domeniu precum Rheinmetall, care și-a extins operațiunile în România pentru a construi transportoare blindate și camioane, dar ar putea ajuta și cu dezvoltarea industriei producătoare de proiectile din țară. General Dynamics au semnat și ei un contract cu Uzina de Produse Speciale Dragomirești pentru modernizarea producției de muniție de calibru mare. Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat la începutul verii că România urmărește să devină principalul producător de muniție pentru tancurile Abrams din Europa Centrală și de Est, folosind fabrici din cadrul ROMARM pentru a dezvolta un centru de excelență regională pentru producția și exportul de muniție de calibrele 120 mm și 155 mm.
Sursa foto: Defence Industry Europe