Întrebat dacă este de părere că SUA, Marea Britanie și Ucraina se află în spatele atacului terorist de vineri, de la Moscova, Directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Alexander Bortnikov, a declarat: “Credem că acest lucru este adevărat. Vorbeam despre fapte, dar acestea sunt informații generale – există un istoric lung în acest sens”, a mai spus oficialul rus pentru agenția oficială TASS, fără a oferi nicio dovadă și fără a detalia.

Șeful FSB a mai continuat declarația susținând că Ucraina ar organiza astfel de atacuri pentru “a arăta că este capabilă să o facă”. De asemenea, el a spus că ar exista o cantitate mare de informații în spațiul public “care arată că Occidentul și Ucraina sunt gata să provoace un prejudiciu mai mare țării noastre”.

Nu este clar exact la fel de istoric se referă șeful FSB, dar autoritățile ruse au făcut numeroase declarații înainte de invadarea Ucrainei privind presupuse laboratoare secrete pe care SUA și Marea Britanie le-ar avea în această țară, care ar fi pregătit atacuri asupra Rusiei. După începerea războiului Rusia nu a mai oferit dovezi în acest sens.

Într-o intervenție similară, Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și, de asemenea, fost șef al FSB, a fost întrebat de un reporter dacă atacul de săptămâna trecută a fost coordonat de ISIS sau de Ucraina, iar răspunsul său scurt a fost: “Bineînţeles că Ucraina”. În completare, Bortinkov a spus și el că deși cei care au “ordonat” atacul nu au fost identificați, “atacatorii se îndreptau spre Ucraina și ar fi fost întâmpinați ca niște eroi”.

Ucraina a negat în repetate rânduri acuzațiile Rusiei de implicare în acest atac, iar ISIS și-a asumat responsabilitatea pentru efectuarea sa. De asemenea, mai multe state occidentale, printre care SUA și Franța, au transmis că atacul a fost efectuat de o ramură a ISIS, iar Kremlinul fusese avertizat de SUA cu două săptămâni înainte de atentat. Emmanuel Macron a spus chiar că filiala ISIS implicată în atacul de la Moscova “a avut mai multe tentative” de a efectua atentate și în Franța, motiv pentru care starea de alertă teroristă a fost ridicată la cel mai înalt nivel. Măsuri sporite de securitate sunt introduse și în Italia.

Ieri, Vladimir Putin a recunoscut că atacul a fost realizat de islamiști radicalizați, însă a reiterat ideea că atacatorii ar fi plănuit să fugă în Ucraina, încercând astfel să sugereze o implicare a Kievului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.