Republica Democrată Congo (RDC) a primit astăzi al doilea transport de vaccinuri mpox din partea Uniunii Europene, în timp ce continuă să lupte cu focarul inițial al bolii. Cele 100.000 de doze de vaccin MVA-BN, fabricate de compania daneză Bavarian Nordic, au sosit ca parte a unei donații din partea Autorității de Pregătire și Răspuns în caz de Urgențe de Sănătate (HERA) a Uniunii Europene. Acest transport vine după un lot inițial de 100.000 de doze livrate joi, la trei săptămâni după ce Organizația Mondială a Sănătății (WHO) a declarat focarele de mpox care sunt prezente în 12 țări africane ca fiind o urgență globală. Livrările fac parte din angajamentul Comisiei Europene de a furniza un total de 200.000 de doze de vaccin țărilor afectate din Africa, iar Stefan de Keersmaecker, un purtător de cuvânt al Comisiei UE, a confirmat că această a doua livrare de doze achiziționate de HERA a îndeplinit angajamentul. El a subliniat urgența acestui sprijin, având în vedere numărul în creștere de cazuri de mpox în RDC și pe întregul continent.

UNICEF urmează să conducă campania de vaccinare în provinciile cele mai afectate din RDC, însă data specifică de începere a campaniei de vaccinare rămâne în continuare nedeclarată. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa (Africa CDC) raportează că partenerii săi occidentali, inclusiv Uniunea Europeană și Statele Unite, au promis aproximativ 380.000 de doze de vaccin mpox pentru continent, deși această sumă este departe și de cele trei milioane de doze necesare pentru a controla numai focarele din Congo, epicentrul urgenței globale de sănătate. Jean Kaseya, șeful Africa CDC, și-a exprimat îngrijorările săptămâna trecută, subliniind că aprovizionarea cu vaccinuri este insuficientă pentru a pune capăt amenințării epidemiologice. WHO a raportat peste 22.800 de cazuri de mpox și 622 de decese în Africa, infecțiile crescând cu o rată de 200% în ultima săptămână. RDC, unde a fost detectată prima dată noua variantă de mpox, rămâne cea mai grav afectată țară, majoritatea infecțiilor apărând la copii mai mici de 15 ani.

Dimie Ogoina, președintele comitetului de urgență mpox al WHO, a subliniat că boala, cunoscut anterior sub numele de variola maimuței, s-a răspândit în mare parte nedetectată în Africa timp de ani de zile înaintea descoperirii focarului din 2022, care a afectat peste 70 de țări. Țările occidentale au răspuns atunci rapid cu vaccinuri și tratamente, deși națiunile africane au raportat întârzieri în venirea proviziilor critice. Vaccinul MVA-BN, care este deja utilizat în Europa și Statele Unite, este autorizat în prezent doar pentru adulți. Agenția Europeană pentru Medicamente se află în proces de testare a vaccinului și ar putea aproba utilizarea sa pentru copiii cu vârste între 12 și 17 ani până la sfârșitul lunii. Laurent Muschel, directorul general al HERA, a confirmat că cele 200.000 de doze trimise în RDC au fost achiziționate special pentru a fi donate țării, marcând prima donație destinată Africii de la începutul actualelor focare. Între timp, Statele Unite au donat 10.000 de doze de vaccin mpox în Nigeria. În timp ce RDC și alte națiuni africane se luptă cu epidemia în creștere, sosirea vaccinurilor oferă o rază de speranță, deși este nevoie de mult mai mult sprijin pentru a contracara complet răspândirea bolii.

Sursa foto: AP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.