De la aderarea la Uniunea Europeană în 2007, țara noastră a beneficiat de o creștere economică semnificativă, cu PIB-ul pe cap de locuitor mai mult decât dublat. România a primit peste 80 de miliarde de euro în fonduri europene, finanțând imobile, drumuri, proiecte industriale nepoluante și o agricultură modernizată, specializată în produse bio. Un exemplu concret ai banilor investiți în țara noastră poate fi văzut când trecem pe lângă orice șantier și vedem pe pancarta proiectului că peste 50% din bugetul alocat provine din fonduri europene.
Aderarea la UE a transformat România într-o destinație atractivă pentru investițiile străine directe, în special în sectoarele auto, IT, energetice și de turism. Companii precum Ford, Renault, sau Bosch și-au dezvoltat întreprinderi de producție majore în țară, beneficiind de o forță de muncă calificată, care începe din ce în ce mai mult să prefere să lucreze acasă, în detrimentul emigrației către spațiul extern, așa cum era cazul acum 10 ani. O integrare mai profundă va atrage și mai multe investiții, în special în domenii emergente, precum energia verde și industriile high-tech.
Apartenența la NATO oferă României garanții de securitate, creând un mediu stabil pentru afaceri, ceea ce stimulează reziliența noastră economică. În plus, investițiile în sistemul de apărare contribuie la crearea de locuri de muncă atât în interiorul armatei, cât și în industria militară autohtonă. Un guvern abil poate profita de poziția strategică a României pe flancul estic al NATO, pentru a atrage finanțare suplimentară pentru infrastructură, sub pretextul rolului țării noastre ca punct logistic. În același timp, cooperarea cu NATO asigură protecția infrastructurii respective împotriva amenințărilor externe.
Consolidarea relației României cu UE și NATO nu este doar o chestiune de securitate, ci și de prosperitate economică. O integrare mai profundă va atrage mai multe investiții, va crea locuri de muncă și va moderniza sectoare-cheie, creând o Românie competitivă în economia globală. Într-o perioadă de incertitudine geopolitică, angajamentul ferm față de aceste instituții rămâne cea mai bună garanție pentru creștere economică și siguranță națională.
Sursa foto: Euractiv