Autor: Mihai-Marco Percă, masterand al Facultății de Istorie, Universitatea din București
Adunarea Generală a ONU a votat două rezoluții care privesc războiul din Fâșia Gaza. Prima cere un armistițiu necondiționat și permanent în teritoriul palestinian. Cea de-a doua are rolul de a susține UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, căreia Israelul i-a interzis accesul în țară. Războiul a dus până acum la pierderea a peste 44.000 de vieți omenești, majoritatea persoanelor fiind civili.
Rezoluția cu privire la armistițiu solicită și eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor, preluând astfel limbajul folosit în proiectul unei rezoluții a Consiliului de Securitate, care nu a putut fi adoptat însă din cauza veto-ului Statelor Unite ale Americii. Documentul votat în Adunarea Generală a fost susținut de 158 de state, printre care se numără și Germania, care a ajutat Israelul prin livrarea de echipament letal, dar și România. Nouă state, printre care Israelul, SUA, Ungaria și Cehia au votat împotrivă, iar 13 s-au abținut.
În cadrul rezoluției privind UNRWA, s-a cerut Israelului să respecte mandatul acestei organizații și să permită desfășurarea operațiunilor sale fără impedimente sau restricții. Acest document a fost votat de 159 de state. Deși rezoluțiile Adunării Generale a ONU nu au forță juridică, ele au totuși o importantă valoare politică, mai ales dată fiind susținerea internațională covârșitoare de care s-au bucurat cele două documente adoptate.
Sursa foto: Al Jazeera