Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, „Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.

La data de 02.04.2004, Drapelul României a fost arborat pentru prima dată la sediul Cartierului General al NATO din Bruxelles, ca urmare a aderării oficiale a ţării noastre la Alianţa Nord-Atlantică la 29.03.2004.

„Pandemia COVID-19 este o provocare pentru noi toți, poate cea mai mare provocare la adresa umanității de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial. Răspunsul nostru va fi, încă o dată, dat de principiile definitorii ale Alianței: unitate, cooperare și sprijin reciproc”, a precizat ministrul apărării, Nicolae Ciucă, într-un mesaj tranmis prin intermediul Biroului de presă al MapN, la 05.04.2020, cu ocazia aniversării zilei NATO în România.

„Aș vrea să amintesc aici rolul deosebit de complex al militarilor noștri aflați în misiuni și operații externe. Știu că pandemia de coronavirus și ceea ce se întâmplă acasă cu familiile lor este o provocare în plus, care se adaugă stresul inerent al misiunilor, însă sunt convins că aceștia își vor duce sarcinile la bun sfârșit, nouă revenindu-ne rolul de a avea grijă de familiile lor, aici, în țară, rol pe care ni-l asumăm pe deplin de la nivelul echipei de conducere a MApN și până la nivelul grupurilor de sprijin familial constituite la nivelul unităților trimițătoare din țară. Așa cum le-am și transmis în mod direct la începutul acestei săptămâni, vom avea grijă, împreună cu conducerea Statului Major al Apărării, ca situația celor rămași acasă să nu aibă de suferit de pe urma măsurilor luate pentru limitarea răspândirii COVID-19 și a faptului că ei, militarii dislocați peste hotare, sunt departe de familiile lor”, a mai declarat ministrul apărării.

Premierul Ludovic Orban a transmis la rândul său un mesaj în care subliniază că ziua NATO în România se află în acest an sub semnul unităţii şi solidarităţii euro-atlantice, în contextul unei crize sanitare fără precedent pentru lumea contemporană. De asemenea, a salutat sprijinul oferit şi disponibilitatea exprimată de NATO de a ajuta în continuare statele membre şi statele partenere cu logistică, expertiză şi personal medical, declarându-se încurajat de aprecierea exprimată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru măsurile pe care România le-a implementat până în prezent în lupta împotriva noului coronavirus.

„Astăzi, după 16 ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică, România a devenit un pilon de stabilitate în regiune, iar calitatea de membru al NATO reprezintă pentru noi cea mai puternică garanţie de securitate. Alianţa a ajuns luna trecută la un număr de 30 de state membre, cărora aşteaptă să li se alăture şi alte ţări, o confirmare în plus a credibilităţii NATO. Provocarea actuală la nivelul Alianţei este de a nu lăsa criza sanitară provocată de coronavirus să se transforme într-un risc de securitate suplimentar celor deja existente şi de a combate dezinformările legate de pandemie. Vom fi alături de aliaţii noştri euro-atlantici în această luptă pentru viaţă şi securitate”, se arată în mesajul prim-ministrului.

După 16 ani de apartenenţă la cea mai puternică alianţă politico-militară din lume, profilul României de partener de încredere al NATO se reflectă prin continuitate, coerenţă şi dinamism în susţinerea intereselor naţionale în materie de securitate. România a fost şi continuă să fie prezentă, alături de aliaţi, în operaţiile şi misiunile NATO, menite să promoveze stabilitatea şi securitatea la nivel global. Participarea militarilor şi a experţilor români a fost de-a lungul anilor apreciată, din perspectiva nivelului înalt de pregătire şi profesionalism, de către oficialii NATO şi liderii comunităţii euro-atlantice.

Sursă foto: monitorulcj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.