Zeci de elicoptere Black Hawk și Apache ale Armatei Sateleor Unite urmează să zboare din zona portului grecesc Alexandroupolis către bazele aeriene Stefanovikio din Greci, și Mihail Kogălniceanu din România.

Zborurile se vor desfășura în perioada 1 decembrie – 11 decembrie, anunță U.S. Army Europe and Africa.

Elicopterele fac parte din Brigada 1 de Cavalerie a Aerului, unitatea de suport aerian din cadrul Diviziei 1 de Cavalerie a SUA. Brigada, care cuprinde aproximativ 2.000 de militari cu zeci de elicoptere UH-60/HH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook și AH-64 Apache, va fi dislocată în Europa pentru o perioadă de nouă luni, urmând să participe în această perioadă la exercițiile organizate în cadrul operațiunii Atlantic Resolve.

Unitatea înlocuiește brigada de aviație de luptă a Diviziei 1 Infanterie a SUA, ce este prezentă în Europa (inclusiv în România) încă din luna martie.

În perioada următoare este posibil ca localnicii din zona aflată în proximitatea bazei Mihail Kogălniceanu să vadă o formație amplă de elicoptere în zbor.

Zborurile sunt programate să se desfășoare în intervalul orar 8:00-18:00 vor respecta procedurile standard de reducere a zgomotului.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu va găzdui militari și elicoptere din cadrul acestei brigăzi, pentru o perioadă de nouă luni.

În cadrul operațiunii Atlantic Resolve sunt dislocați anual aproximativ 7.000 de militari americani în Europa, prin rotație, timp de nouă luni. Așa cum am relatat anterior, în acest moment, în Europa mai este prezentă și Brigada 1 blindată din cadrul Diviziei 1 Infanterie a Armatei SUA. Batalionul 1, Regimentul 16 „Iron Rangers” din cadrul acestei brigăzi staționează în România, tot la Mihail Kogălniceanu.

De asemenea, Armata SUA va transfera temporar echipe de consilieri ale Brigăzii 4 de Asistență pentru Forțele de Securitate (4th SFAB), fiind pentru prima dată când o unitate de acest fel este dislocată pe continentul european.

„Primele … șase luni ale rotației se vor concentra asupra Georgiei, Letoniei, Macedoniei de Nord, Poloniei și României”, a declarat generalul Joe Jarrard, adjunctul comandantului Armatei SUA în Europa și Africa.

Sursă foto: Getty Images

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.