Zece amirali turci pensionari au fost arestați luni (05.04.2021), a doua zi după publicarea unei scrisori deschise semnate de o sută de foști ofițeri care criticau planul șefului statului de a construi un canal în Istanbul, despre care cred că ar putea amenința libertatea de navigație, informează Le Figaro.

Potrivit Procuraturii Generale din Ankara, cei zece amirali pensionari au fost reținuți. Alți patru foști ofițeri nu au fost arestați din cauza vârstei lor, dar li s-a ordonat să se prezinte la poliția din Ankara în următoarele trei zile. O anchetă a fost deschisă împotriva militarilor în rezervă care au semnat scrisoarea pentru „reuniune vizând comiterea unei infracțiuni împotriva securității statului și a ordinii constituționale”, potrivit procuraturii.

Înalți oficiali turci au condamnat duminică (04.04.2021) scrisoarea deschisă semnată de peste 100 de amirali în rezervă care avertizează împotriva amenințării pe care ar reprezenta-o în viziunea lor proiectul „Canalul Istanbul”, condus de președintele Recep Tayyip Erdogan, pentru tratatul care garantează trecerea liberă prin Strâmtoarea Bosfor.

„Canalul Istanbul” este cel mai ambițios dintre ceea ce președintele Erdogan numește „proiectele sale nebunești” de transformare a infrastructurii Turciei cu noi aeroporturi, poduri, drumuri și tuneluri iniţiate în timpul celor 18 ani de când se află la putere. Guvernul susține că acest canal ar oferi Istanbulului un nou centru de atracție, pe lângă fluidizarea Bosforului, una dintre cele mai aglomerate strâmtori din lume.

Dar oponenții spun că, pe lângă impactul său asupra mediului, proiectul ar putea compromite Convenția de la Montreux, datând din 1936, care garantează trecerea liberă a navelor civile în Strâmtorile Bosfor și Dardanele, atât în ​​vremuri de pace, cât şi de razboi. În scrisoarea deschisă, 104 amirali în rezervă au declarat că este „îngrijorător” să se deschidă o dezbatere asupra Tratatului de la Montreux, estimând că acesta este un acord care „protejează cât mai bine posibil interesele turcești”.

Scrisoarea amiralilor a provocat un răspuns dur din partea oficialilor guvernamentali. „Nu numai cei care au semnat, ci și cei care îi încurajează, vor fi trași la răspundere în instanță”, a declarat, duminică, pe Twitter Fahrettin Altun, șeful departamentului de comunicare din cadrul administrației prezidențiale a președintelui Erdogan.

Sursă foto: trtworld.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.