În cadrul tradiționalului discurs de final de an, președintele Rusiei a declarat, despre criza de la granița cu Ucraina, că “aceasta este alegerea noastră preferată, nu asta ne dorim. Dar trebuie să ne gândim la securitatea noastră în viitorul apropiat”. A adăugat că a primit un răspuns pozitiv din partea SUA și NATO, în legătură cu garanțiile de securitate cerute săptămâna trecută. Oficial, Administrația Americană a transmis că analizează cererile și va oferi un răspuns oficial după Anul Nou.

“Rusia are nevoie de garanții imediate”, a spus Putin, care a adăugat că NATO a înșelat Rusia că nu se va mai extinde către est, în 1990: “Ne-au mințit. Am spus nici un centimetru spre est. Asta a fost garanția NATO în 1990. Ce s-a întâmplat cu asta? De atunci au mai fost cinci valuri de aderare. Și iată, acum sunt în România și Polonia, cu sisteme de armament”.

Suntem noi cei care punem rachete în apropierea granițelor SUA?” a întrebat retoric președintele rus în cadrul conferinței de joi. “Nu, SUA sunt cei care au venit la noi acasă cu rachetele lor. Sunt deja în pragul casei noastre. Este o cerere excesivă să nu mai amplaseze niciun sistem ofensiv în apropierea casei noastre?”

Liderul de la Kremlin a mai susținut că nu vrea o relație tensionată cu Ucraina, dar că omologul său se află sub influența unor forțe radicale, iar ucrainienii sunt spălați pe creier să creadă că Rusia le e adversar.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a cerut Moscovei să se abțină de la orice acțiune militară în perioada sărbătorilor: “Au acumulat un număr semnificativ de militari în zona de conflict și nu dau semne că se vor opri”, a susținut Jens Stoltenberg.

Sursă foto: The Guardian

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.