Președintele Vladimir Putin consideră că Occidentul ignoră preocupările cheie de securitate ale Rusiei, în urma refuzului SUA de săptămâna trecută de a accepta solicitările Moscovei, în care se cerea ca NATO să nu se extindă mai mult spre estul Europei și să nu aprobe aderarea Ucrainei la alianța militară.

Este deja clar acum (…) că preocupările fundamentale ale Rusiei au fost ignorate”, a spus Putin la o conferință de presă comună cu Viktor Orban, potrivit agențiilor Reuters și CNBC. “NATO vorbește despre dreptul țărilor de a alege liber, dar nu poți întări securitatea cuiva în detrimentul altora”, a mai afirmat președintele Rusiei.

Putin a făcut din nou o aluzie la revendicările Rusiei, declarând că lansatoarele de rachete din România și Polonia, ambele membre NATO, “sunt o amenințare pentru Rusia”. Președintele rus a mai adăugat: “Statele Unite au fost cele care au venit cu rachetele sale la noi acasă, în pragul casei noastre. Și îmi cereți mie niște garanții. Voi ar trebui să ne oferiți nouă garanții. Voi! Și imediat!”.

Acesta a mai spus că SUA doresc să “țină Rusia sub control” și că se folosesc de Ucraina pentru a face asta, în timp ce a reiterat poziția Rusiei conform căreia orice posibilă aderare a Ucrainei la NATO ar “submina securitatea Rusiei”. “Dacă Ucraina vrea să se alăture NATO și încearcă să recupereze Crimeea prin forță, ar trebui să intrăm în război cu NATO?”, a întrebat liderul de la Kremlin.

Cu toate acestea, președintele rus a precizat că speră că dialogul pe tema Ucrainei va continua și că trebuie găsită o modalitate prin care, așa cum a spus el, “va fi păstrată securitatea tuturor”.

Sursă foto: Mikhail Svetlov/Getty Images

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.