Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi (n.r. 02.11.2021) armatei ruse să folosească toate tehnologiile moderne, inclusiv inteligenţa artificială, pentru a consolida capabilităţile dronelor militare, o armă tot mai des folosită, relatează AFP.
Vorbind la o reuniune cu responsabili ruşi ai Apărării, Putin a precizat că armata rusă are în arsenalul său peste 2.000 de drone, conform afirmaţiilor sale publicate pe website-ul Kremlinului.
Șeful statului rus a subliniat că dronele şi-au dovedit eficacitatea în recentele conflicte armate şi folosirea acestor arme contra Rusiei poate fi periculoasă, dând exemplul ”atacurile teroriştilor” în Siria. ”Am învăţat să respingem aceste atacuri şi o facem în mod eficient”, a continuat Putin, insistând că armata rusă trebuie să facă progrese în acest domeniu pe baza experienţei sale şi a ceea ce observă ”în jurul” ei.
Rusia dezvoltă în prezent o nouă generaţie de arme lăudate de preşedintele Vladimir Putin ca fiind ”invincibile”, precum racheta hipersonică Avangard, anunţând de asemenea că lucrează la dezvoltarea producţiei de drone, mai ales pentru export.
Turcia şi Israelul au vândut în ultimii ani drone mai multor ţări din spaţiul fost sovietic, iar săptămâna trecută Moscova a protestat după ce armata ucraineană a folosit o dronă de producţie turcească împotriva rebelilor separatişti pro-ruşi.
România se dotează cu drone înarmate
Conform anunţului C.N. Romtehnica S.A. R-5012/23.09.2021, în cadrul procesului de achiziţie a avioanelor aeriene fără pilor, „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”, România solicită şi sisteme de armament.
Ar fi pentru prima dată când România se dotează cu drone cu armament, până acum folosind avioanele fără pilot doar la misiune de tip ISR. La nivel mondial, peste 30 de ţări au drone înarmate, dar nu toate le şi produc, conform publicaţiei New America.
Ţări vecine, precum Serbia şi Ucraina au achiziţionat deja drone înarmate, din China, respectiv Turcia.
MApN încă nu a anunţat firmele care au depus documentaţia pentru a participa la selecţie, dar cel puţin trei companii şi-au arătat interesul pentru dotarea armatei române cu drone: Elbit, U-TacS şi IAI.
Primii, cei de la Elbit, au anunţat în primăvară că au deschis o linie de asamblare la Măgurele, ei având deja o fabrică de componente la Bacău.
Companiile U-TacS şi Aerostar S.A. au semnat în vară un Memorandum de Înţelegere pentru crearea consorţiului Watchkeeper. Acest consorţiu va angrena şi participarea companiilor Thales Systems Romania şi Romaero S.A., dar şi a Institutului Naţional de Cercetare Aerospaţială din România „Elie Carafoli” (INCAS). Compania U-TacS este un joint-venture Elbit UK – Thales UK şi dezvoltatorul Watchkeeper.
Israel Aerospace Industries (IAI) sunt ultimii care au intrat pe piaţa românească, iar la finalul lunii octombrie au anunţat că au semnat un acord de cooperare cu compania română IAR-Braşov pentru producţia de aeronave fără pilot.
Sursă foto: Shutterstock