Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat într-un interviu că mercenarii ruși arestați în Belarus luna trecută au fost ademeniți printr-o operațiune comună a serviciilor de informații din SUA și Ucraina.

La 29.07.2020, serviciile secrete din Belarus au anunțat arestarea a 33 de cetățeni ruși, angajați ai grupului Wagner, compania militară rusă privată care se presupune că funcționează ca o aripă paramilitară privată a forțelor armate ruse.

Comitetul de investigare, autoritatea principală de investigare din Belarus, a stabilit că cei 33 au intrat în țară ca parte a unui grup de 200 de ruși care lucrează pentru contractorul Wagner, pentru a destabiliza țara în timpul alegerilor prezidențiale. Alegerile au dus la realegerea în funcția de șef al statului a lui Alexander Lukashenko, pentru un al șaselea mandat.

Joi (27.08.2020), președintele Putin a susținut că cei 33 de ruși au fost arestați ca parte a unei operațiuni comune a intelligence-ului american și ucrainean, care i-a atras pe angajații Wagner în Belarus. Putin a declarat pentru televiziunea de stat Rossiya 24 că presupusa operațiune a fost „efectuată în comun de serviciile speciale ucrainene și americane. El a spus că rușii au fost angajați „pentru muncă absolut legală în America Latină și Orientul Mijlociu” de un angajator care „i-a târât în ​​Belarus”. Bărbații au fost apoi „prezentați ca o„ forță de atac” pentru a destabiliza Belarusul în timpul campaniei prezidențiale”, a declarat liderul rus.

Între timp Belarusul a expulzat 32 dintre cei 33 de ruși la câteva zile după arestarea lor. Unul a rămas în închisoare în capitala Minsk.

Sursă foto: ft.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.