Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit miercuri (02.06.2021) cu șeful Statului Major al Apărării din Muntenegru, generalul de brigadă Milutin Djurović, arată MApN într-un comunicat.

Vizita oficialului militar muntenegrean a avut loc în perioada 31 mai – 2 iunie, la invitația generalului-locotenent Daniel Petrescu, și a avut loc în marja participării la secvența „Joint Allied Power Demonstration Day” a exercițiului NATO NOBLE JUMP 21 / STEADFAST DEFENDER 21.

Subiectele de pe agenda întrevederilor au vizat, în principal, stadiul și perspectivele dezvoltării relațiilor de cooperare bilaterală, aspecte de interes privind securitatea regională, măsurile de consolidare a posturii aliate de descurajare și apărare, precum și angajamentele celor două state în cadrul inițiativelor regionale, cu accent pe formatul conferinței șefilor statelor majore din Balcani (CHODs Balcani).

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis oficialului muntenegrean că „România este deschisă propunerilor de cooperare pe linie militară care pot fi benefice intereselor comune privind securitatea europeană şi regională”, cele două state având o cooperare solidă privind instruirea în comun și pregătirea Forțelor Speciale.

Un subiect aflat în atenția delegațiilor a fost contribuția celor două armate la misiuni şi operaţii sub comandă NATO și UE, întâlnirea fiind un prilej de a evalua modul de pregătire și situația de securitate din regiune. La nivel regional, România și Muntenegru colaborează îndeaproape în cadrul inițiativei Procesul Reuniunilor miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM) – iniţiativă regională ce contribuie la menținerea păcii și întărirea relațiilor de stabilitate și securitate în Europa de Sud-Est. În context, ministrul Ciucă a subliniat că „promovarea activă a țării noastre ca factor de stabilitate în regiune este unul dintre obiectivele majore de politică externă stabilite în documentele strategice naționale”.

România și Muntenegru urmăresc asigurarea securității euro-atlantice și consideră că potențialul de extindere a relațiilor cu aliații și partenerii din Europa de Sud-Est reprezintă un element cheie al acestui obiectiv.

„Dorim să creștem nivelul cooperării între cele două armate, în primul rând printr-o participare mai consistentă la activitățile comune de instruire. Participarea colegilor muntenegreni la seria de exerciții în context aliat DACIA 21 LIVEX, din perioada mai-iunie, reprezintă dovada unei bune colaborări. Am adresat aliaților muntenegreni invitația de a se integra în Programul de Instruire Întrunită Aliată din România, inclusiv prin asigurarea accesului în facilitățile noastre moderne de instruire prin simulare, și de a participa la exerciții în context întrunit pentru a realiza interoperabilitatea forțelor și a ne îmbunătăți capacitatea de reacție”, a declarat șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.

România sprijină demersul de aderare al Republicii Muntenegru la UE, proces a cărui finalitate va conduce la consolidarea securității în zona Balcanilor. În acest context, oficialii militari au reiterat faptul că participarea consistentă în operațiile și misiunile UE reprezintă atât un argument în procesul de respectare a angajamentelor asumate de cele două state aliate, cât și un profil mai vizibil în cadrul Uniunii Europene.

La finalul discuțiilor, cei trei oficiali au transmis că dialogul politico-militar va continua și, cu siguranță, în perioada următoare, prin interacțiunea grupurilor tehnice de lucru, de unde se vor desprinde noi oportunități de colaborare care să dezvolte liniile de cooperare bilaterală deja existente.

Sursă foto: nato.int

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.