Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat marți că industria de apărare din România va produce în următorii ani drone militare și mini-submarine, anunță G4Media.

Contează capacitatea industriei noastre de apărare, ar fi important să producem în România echipamente militare. Am discutat cu mulți miniștri din UE despre construcția în România a unor elemente din domeniul munițiilor, prin joint-venture. Există miniștri care mi-au spus că există piață și e nevoie de producție. Vom avea producție de drone în România, de mini-submarine, producție legată de zona blindatelor. În 2-3 ani vom avea producție. Avem o parte din industria de apărare, mai ales privată, precum Aerostar Bacău, care merge foarte bine”, a mai spus marți ministrul Dîncu într-o declarație la Parlament.

Acest anunț vine după ce, în urmă cu o săptămână, Vasile Dîncu a afirmat că există un proiect pentru achiziția unui sistem de drone pentru Armată, promovat încă din toamna anului trecut.

Programul privind înzestrarea Armatei Române cu drone înarmate a ajuns la ultima etapă, iar conform procedurii de achiziţie, decizia finală privind atribuirea contractului pentru cel mult 7 sisteme tactic-operative UAS clasa II ar trebui să fie anunţată în curând.   

Elibt Systems, singurul participant rămas în cursă, propune drone Hermes 450 sau Watchkeeper X (model bazat tot pe Hermes 450).

Ofertele Elbit vin în contextul în care România vrea să dea circa 300 de milioane de euro pe mai multe sisteme de drone tactice pentru Armată într-un contract considerat „fundamental” de militari.

Procedura specifică are scopul de a atribui un acord-cadru de furnizare având ca obiect minimum 2 Unmanned Aircraft Systems/UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO) şi, în funcţie de posibilitatea alocării fondurilor bugetare, maximum 7 sisteme UAS-TO, iar condiţiile cerute de MApN nu sunt de neglijat.

Foto: Vasile Dîncu\Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.