Potrivit ministrului de externe al Italiei, Antonio Tajani, guvernul de la Roma și-a dat acordul ca statul european să găzduiască următoarea rundă de negocieri între SUA și Iran privind programul nuclear al acestuia din urmă. Prima rundă de discuții între cele două țări rivale a avut loc sâmbătă în Oman.
Nici reprezentanții SUA și nici cei ai Iranului nu au confirmat mutarea locației celei de-a doua runde de negocieri din Orientul Mijlociu în Europa. Având în vedere situația, este puțin probabil ca Omanul să mai medieze discuțiile.
Președintele american Donald Trump a calificat prima rundă de negocieri cu Teheranul drept „pozitivă” și „constructivă”. Liderul de la Casa Albă a anunțat anterior că speră să ajungă la o soluție diplomatică în privința programului nuclear iranian, în caz contrar amenințând cu lovituri militare împotriva țintelor nucleare ale statului asiatic. În prezent, Iranul a reușit să îmbogățească uraniul până la niveluri apropiate de cele necesare pentru dezvoltarea armei nucleare.
În 2015 Iranul a încheiat un acord nuclear cu marile puteri ale lumii, printre care și SUA. Conform înțelegerii, autoritățile de la Teheran urmau să limiteze programul nuclear al țării, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale. În 2018, în timpul primului său mandat, Donald Trump a retras unilateral SUA din acord și a reintrodus sancțiuni împotriva Iranului, în cadrul unei politici „de maximă presiune”. El a criticat înțelegerea negociată de către predecesorul său, Barack Obama.
De la retragerea din acord a SUA, Iranul a început gradual să încalce la rândul său înțelegerea și să avanseze cu programul său nuclear. Actualele negocieri sunt complicate de lipsa de încredere dintre cele două părți, oficialii de la Teheran făcând adesea referire la promisiunile încălcate de către SUA prin retragerea din acordul din 2015.
Sursa: Hotnews