Guvernul de la Budapesta declară stare de urgenţă începând de la miezul nopţii, din cauza războiului provocat de Rusia în ţara vecină, Ucraina. Anunţul a fost făcut de Viktor Orban, premierul Ungarie, într-o postare video pe Facebook.

Orban, care a obţinut al patrulea mandat consecutiv la alegerile legislative care au avut loc la data de 3 aprilie, a mai folosit acest regim juridic special în trecut, în timpul crizei migraţiei în Europa şi în timpul pandemiei Covid-19.

”Lumea se află pe marginea prăpastiei unei crize economice”, declară el în această înregistrare video, în care reiterează că este necesar ca Ungaria să nu se amestece în războiul rus din Ucraina şi să ”apere securitatea financiară a familiilor”, spune premierul ungar.

Viktor Orban mai anunţă că primele măsuri adoptate în stare de urgenţă urmează să fie anunţate miercuri.

Guvernul ungar se confruntă cu consecinţe ale Războiului din Ucraina, o inflaţie anuală de 9,5% şi un deficit bugetar care a crescut din cauza unor cheltuieli dinantea alegerilor legislative. El se confruntă, de asemenea, cu o încetinire puternică, a creşterii economice.

Liderul Partidului Fidesz, care a obţinut o majoritate de două treimi în noul Parlament în alegerile legislatve din aprilie, şi-a sporit în mod treptat puterile în cei 12 ani de când ase află la putere.

El este criticat dur de Uniunea Europeană (UE) şi organizaţii de apărarea drepturilor omului din cauza unei erodări a echilibrului puterilor în stat.

Sursă foto: The Economic Times

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.