Budapesta este unul dintre centrele spionilor rusi din Europa, scoate la iveala o investigatie a Balkan Insight, care a adunat piesele si le-a pus cap la cap.

In urma cu cateva zile, fortele speciale ucrainene au oprit un barbat la granita cu Ungaria si au descoperit ca acesta a ascuns un stick USB in anus. Era plin de informatii clasificate privind apararea, serviciile de informatii (SBU), informatiile militare (GUR), miscarea Azov, Brigada 72, baze, depozite.

Sarcina „curierului” – fost angajat al Ministerului de Interne ucrainean – era conform acuzatiei sa-l predea persoanei sale de contact, probabil un functionar aflat in serviciul misiunii diplomatice a Moscovei in capitala Ungariei.

Balkan Insight precizează că, spionii rusi stationati la Budapesta cu acoperire diplomatica opereaza cel mai probabil in tarile vecine sau in statele membre ale UE si NATO: in Ungaria au locuri sigure, pot sa inchirieze masini cu numere de inmatriculare locale, sa faca schimb de informatii departe de urechile indiscrete.

In ciuda faptului ca face parte din NATO, Ungaria nu este ostila Rusiei, avand o abordare permisiva si boicotand sanctiunile europene. Budapesta a refuzat, de asemenea, sa furnizeze arme Kievului si s-a impus aderarii Finlandei si Suediei la Alianta.

Legaturile ruso-maghiare

Sunt cunoscute relatiile personale cu Serghei Nariskin, seful serviciilor ruse. Fiul Andrei a obtinut permisul de sedere in Ungaria impreuna cu familia datorita asa-numitei „vize de aur” si se poate muta si in Uniunea Europeana.

A existat o incercare de retragere a permisului, dar mutarea a fost blocata de „influențe” politice. In acest sens, jurnalistii de investigatie amintesc de legaturile lui Andrei Nariskin cu Antal Rogan, seful cabinetului presedintelui Viktor Orban si supervizor pentru agentiile de securitate si contrainformatii.

Alt argument: au existat hackeri rusi care s-au infiltrat in sistemele de comunicatii ale Ministerului de Externe al Ungariei, incidente niciodata mediatizate de guvernul maghiar. Balkan Insight subliniaza modul in care Budapesta, in comparatie cu alte state UE, nu a expulzat spionii lui Putin.

Pana si Bruxelles-ul „este plin de spioni”, dupa cum a relatat un articol aprofundat din Politico Europe. In „capitala” Uniunii Europene locuiesc 26.000 de diplomati inregistrati – fiecare dintre ei un potential spion in slujba unui guvern strain, mai mult cu un pasaport diplomatic care le garanteaza imunitatea – si sute de tinte: pe langa institutii si NATO, aproximativ 100 de organizatii internationale si 300 de misiuni diplomatice au sediul la Bruxelles.

Potrivit unei estimari a serviciilor secrete belgiene, in unele ambasade chiar 10 sau 20% din personalul inregistrat ar putea opera sub acoperire. Intre timp, pana in 2024, Belgia va dubla numarul agentilor implicati in vanatoarea de spioni: acestia vor deveni 1.000.

Sursă foto: www.direkt36.hu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.