Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare pe anul 2022 menite să reducă cheltuielile statului cu circa 95 de miliarde de lei, anunță adevărul.ro.

„Neadoptarea măsurilor de limitare a cheltuielilor bugetare ar genera un necesar de finanţare suplimentar de 95,1 miliarde lei, cu impact asupra deficitului bugetului general consolidat de  6,2% din produsul intern brut în anul 2022, afectând sustenabilitatea finanţelor publice. Neadoptarea măsurilor fiscale ar determina o reducere a veniturilor bugetare în anul 2022 de 6,0 miliarde lei, reprezentând 0,5 % din produsul intern brut în anul 2022”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.  

Principalele prevederi din proiectul de ordonanţă sunt următoarele:

Menţinerea în anul 2022 a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară, precum şi a indemnizaţiilor aferente funcţiilor de demnitate publică şi funcţiilor asimilate acestora de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice la nivelul acordat pentru luna decembrie 2021, determină o reducere a necesarului de finanţare de cca. 16.631,9 milioane lei.

Menţinerea în anul 2022 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2021, determină o reducere a necesarului de finanţare de cca. 8.232,2 milioane lei.

Menţinerea în anul 2022 a cuantumului indemnizaţiei de hrană la nivelul din anul 2021, determină o reducere a necesarului de finanţare de cca. 974  milioane lei.

Neacordarea în anul 2022 a indemnizaţiei de vacanţă de care beneficiază personalul din sectorul bugetar determină o reducere a necesarului de finanţare de cca. 3.215,9 milioane lei. 

Neacordarea în anul 2022 a biletelor de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare determină o reducere a necesarului de finanţare de cca. 2.160 milioane lei.

Ce se întâmplă cu pensiile și salariile militarilor­?

Menţinerea anumitor categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi neacordarea ajutoarelor la trecerea în rezervă/pensionare determină o reducere a necesarului de finanţare de cca. 1.911 milioane lei.  

În anul 2022, pentru personalul militar, poliţiştii şi polițiștii depenitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii,despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivitactelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se menţin la nivelul lunii decembrie 2021.

Neindexarea pensiilor militare de stat şi neacordarea indemnizaţie pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi consiliilor judeţene determină o reducere a necesarului de finanţare de cca. 961,8 milioane lei.

(Preluare din textul documentului: Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2022 pensiile militarede stat stabilite în condiţiile legii nu se indexează cu rata medie anuală a inflaţiei)

Textul proiectului Ordonanței de urgență privind unele măsuri fiscalbugetare poate fi citit AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.