În primul trimestru al anului 2020, Arkose Labs, companie din domeniul securității cibernetice și fraudelor informatice, a contabilizat cea mai mare rată de atacuri informatice înregistrată vreodată. 26,5% din totalul tranzacțiilor analizate au fost tentative de fraudă și abuz, ceea ce reprezintă o creștere de 20% față de trimestrul precedent.
Pandemia de coronavirus, care a condus la restricții privind interacțiunile față în față, a modificat comportamentul consumatorilor, tranzacțiile digitale fiind pe un trend puternic ascendent. Cei care operează atacuri în spațiul virtual s-au adaptat, mai ales acum când există vârfuri în ceea ce privește activitatea digitală.
Raportul Arkose Labs dezvăluie că s-a înregistrat o creștere de 20%, față de trimestrul trecut, a atacurilor ce au fost operate de pe teritoriul SUA. De asemenea, alte state cu economii puternice au fost semnalate din perspectiva originii atacurilor – Marea Britanie, Germania, sau Canada.
Viteza cu care ecosistemul informatic se adaptează la circumstanțele socio-economice în schimbare este evidențiată prin schimbarea metodelor de atac. La fel cum lumea corporatistă se adaptează la munca de acasă, la fel se întâmplă și cu lumea activităților ilegale informatice.
De exemplu, la începutul trimestrului, s-a înregistrat o scădere accentuată a atacurilor provocate de oameni, fapt determinat de restricțiile timpurii din centrele asiatice. Vârfurile de activitate ale infractorilor din mediul online de la finalul trimestrului, odată ce restricțiile s-au generalizat, au fost determinate în mare parte de automatizarea atacurilor, permițând hackerilor să profite rapid de schimbarea peisajului digital.
„COVID-19 se dezvoltă pentru a fi următorul mare impuls pentru transformarea digitală în industrii, deoarece restricțiile pe scară largă și distanțarea socială cresc dependența globală de economia digitală”, a spus Vanita Pandey, vice-președinte al Arkose Labs. „Pe măsură ce interacțiunile față în față se diminuează, vectorii de atac digitali se înmulțesc într-un ritm record, creând condiții de lucru aproape perfecte pentru hackeri, care profită de toate oportunitățile disponibile pentru a exploata atât persoanele fizice, cât și întreprinderile în timpul crizei”, a mai precizat aceasta.
Dacă schimbările în comportamentul consumatorilor determinate de pandemie variază drastic între industrii, hackerii își mută atenția în conformitate cu aceste evoluții. Industriile ce reprezintă acum principalele ținte sunt:
- retail – rata de atac s-a dublat de la 13% la 26%, determinată de atacuri asupra companiilor de comerț electronic;
- jocuri de noroc – cu o creștere de 30% a traficului de jocuri, industria a fost afectată de o creștere de 23% a ratelor de atac.
- tehnologia informației – pe măsură ce colaborarea personală și profesională și comunicarea se mută în online, atacurile asupra platformelor tehnologice au crescut cu 16%.
Sursă foto: eu.newsleader.com