O persoană cu cetățenie britanică, care a făcut publice informații potrivit cărora o importantă firmă olandeză ar fi plătit mită unor oficiali în schimbul unor contracte profitabile, urmează să fie extrădată în la Monaco, după arestarea sa din vara acestui an.

Jonathan Taylor, din Southampton, Marea Britanie, lucra ca avocat pentru SBM Offshore, un grup de companii din Olanda care oferă servicii industriei globale de petrol și gaze offshore. În 2012, el a dezvăluit documente care arătau că SBM Offshore „ a plătit mită în mai multe țări, în valoare totală de 185 de milioane de euro în perioada 2005-2011”, în schimbul atribuirii unor contracte.

Însă SBM Offshore l-a acuzat pe Taylor de extorcare și a susținut că a furat documente cu care apoi a încercat să își șantajeze angajatorul, cerând 3 milioane de dolari în schimbul păstrării tăcerii privind presupusele mite.

În urma acestei acuzații, autoritățile din Monaco (stat care găzduiește o unitate regională SBM Offshore) au emis un notificare către Interpol pentru Taylor. Notificarea este în esență o cerere adresată forțelor de ordine din întreaga lume de localizare și reținere provizorie a unei persoane de interes, în așteptarea unei eventuale extrădări.

În luna iulie a acestui an, Taylor a fost arestat la Dubrovnik, Croația, unde se afla în vacanță cu familia sa, de către poliția locală care a acționat în conformitate cu notificarea Interpolului. Imediat după arestare, guvernul de la Monaco a încercat să obțină extrădarea acestuia „pentru interogatoriu”, chiar dacă nu fusese încă acuzat de o infracțiune. Potrivit poliției din Monaco, Taylor este căutat „pentru interogare în vederea stabilirii faptelor” și a luării unei decizii privind punerea sub acuzare.

Taylor și avocații săi neagă acuzațiile împotriva sa, pe care le descriu drept acte de represalii pentru faptul că ar fi scurs informații despre activitățile ilicite ale SBM Offshore. Acum, însă, autoritățile din Monaco l-au convocat pe Taylor să se prezinte în fața unui magistrat, după ce Curtea Supremă din Croația a confirmat hotărârea de extrădare emisă de o instanță inferioară. Asta înseamnă că autoritățile croate ar trebui să-l extrădeze în curând pe Taylor către Monaco, conform cererii principatului.

Sursă foto: upstreamonline.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.