Sursă foto: umbrela-strategică.ro

Vineri (14.02.2020) a avut loc, la portul Constanța, o ceremonie pentru a puncta livrarea primei nave militare, tip corvetă, construită la Galați de muncitorii români de la Damen, pentru Marina Militară din Pakistan.

Contractul dintre Forțele Navale ale Pakistanului și Damen Shipyards Galați pentru producția a două corvete multifuncționale a fost semnat încă de la data de 30.06.2017. Conform reprezentanţilor Şantierului Naval Damen Galaţi, construirea efectivă a navei a durat un an şi opt luni, valoarea contractului fiind între 350 şi 400 milioane de euro.

O prezență surprinzătoare la acest eveniment a fost cea a fostului prim-adjunct al SRI Florian Coldea, alături de omul de afaceri Ovidiu Tender. Conform celor relatate de surse media, fostul ofițer a fost prezent la eveniment îmbrăcat în uniformă militară, iar titulatura scrisă în dreptul numelui său a fost cea de „fost ministru adjunct al apărării”.

Sursă foto: umbrela-strategică.ro

Despre legătura apropiată dintre generalul în rezervă și omul de afaceri relata fosta șefă a DIICOT, Alina Bica. Aceasta declara în 2015 în instanță că Florian Coldea, aflat în funcția de prim-adjunct al SRI la momentul respectiv, i-a cerut să reanalizeze dosarul Carom, în care era implicat și Tender, acuzat de înșelăciune, constituire de grup infracțional organizat și instigare la abuz în serviciu. Alina Bica a mai susținut la momentul respectiv că Florian Coldea i-a cerut să fie informat cu privire la fiecare termen de judecată în dosarul în care omul de afaceri era implicat.

Imaginile apărute în spațiul public cu privire la maniera în care a fost primit și tratat Florian Coldea de organizatorii evenimentului – ca un înalt demnitar al statului român în exercitarea funcției – ridică semne de întrebare cu privire la statutul și puterea pe care generalul în rezervă încă o mai deține. Foarte probabil, o apariție publică de asemenea anvergură ar fi trebuit să fie discutată din timp la nivelul conducerii SRI. Aceeași conducere care a promovat constant, inclusiv prin vocea directorului său – Eduard Hellvig, curățarea imaginii publice a instituției, context în care alăturarea dintre fostul adjunct și un personaj cel puțin controversat pare că nu îi va fi pe plac directorului SRI.

Sursă foto: umbrela-strategică.ro

Sursă foto: umbrela-strategică.ro

Oare conexiunile stabilite de Florian Coldea în timpul mandatului sunt atât de puternice încât rezistă la mai bine de 3 ani de la eliberarea sa din funcție?

Poate fi util de adus în discuție și faptul că Florian Coldea a fost considerat de mass-media unul dintre cei mai importanți susținători al intereselor americane în Europa și nu numai, iar armata pakistaneză a fost puternic sprijinită de SUA, în special pe componenta de training a forțelor navale și aeriene. Într-un raport al Institute of Strategic Studies din 2017, privind relațiile SUA – Pakistan în mandatul lui Donald Trump, se menționează că președintele american se arată în favoarea continuării furnizării de asistență militară trupelor pakistaneze, în schimbul sprijinirii dermersurilor anti-teroriste ale SUA. Un nivel similar de implicare a existat și în mandatul lui Barack Obama.

România, la fel ca orice aliat al SUA, și-a luat angajamentul de a se implica puternic în lupta cu fenomenul terorist, o amenințare reală și prezentă pe întreg mapamondul. În această confruntare cu grupările jihadiste, un element important îl reprezintă cooperarea dintre structurile de intelligence ale aliaților și partenerilor, practică ce cu siguranță nu a ocolit nici serviciile de informații din România.

Probabil că în lumina bunei cooperări pe zona de intelligence, la mijlocul anului 2017, la 5 luni după trecerea în rezervă a generalului SRI, acesta a fost decorat de CIA cu distincția Alben W Barkley într-o ceremonie care a avut loc la Langley. Imaginea pe care o proiectează recunoașterea meritelor unui ofițer de informații de către oficialii unui serviciu dintr-un stat străin, poate să dea de înțeles cel puțin că respectiva persoană a contribuit semnificativ la îndeplinirea obiectivelor structurii care i-a oferit distincția.

Este oare prezența generalului Coldea la evenimentul de la Constanța un indiciu al relațiilor bune pe care acesta încă le păstrează cu serviciile de informații străine? Sau doar un joc de imagine menit a sublinia importanța parteneriatului strategic româno-american – celebra axă Washington-București?

Deocamdată nu pot fi făcute decât speculații pe marginea faptului că modul în care a fost primit Florian Coldea la recepția organizată de Damen Shipyards la Constanța reprezintă rezultatul bunelor relații menținute de fostul șef operativ al SRI, inclusiv după trecerea sa în rezervă, cu aliații americani – cei din urmă rămânând un important punct de sprijin al forțelor pakistaneze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.